Muslingeret - lækre lokale opskrifter

Lokale opskrifter fra Toppen af Danmark

Spændende lokale opskrifter fra Toppen af Danmark. Få inspiration til frokosten eller aftensmaden og til at lave din egen bjesk. Velbekomme.

Opskrift på fiskefrikadeller

Børn og voksne elsker lune fiskefrikadeller. Få opskriften på fiskefrikadeller, som fiskedamerne i Hirtshals laver dem.

Fiskefrikadeller - 8 personer

2 kg hakket torsk, sej eller kuller
6 tsk. salt, 2 tsk. hvid peber
4 spsk. hvedemel, 4 spsk. kartoffelmel
5 æg
130 g hakket løg
¼ piskefløde
1-2 dl mælk

Rør farsen med salt, peber, hvede- og kartoffelmel. Æg og løg røres i og fløden tilsættes lidt ad gangen. Derefter tilsættes så meget mælk, at farsen har en passende konsistens (farsen skal være lidt fast). Frikadellerne steges i let brunet fedtstof ca. 10. minutter

Opskrift på hjemmelavet bjesk

Toppen af Danmark er kendt for sin bjesk - brændevin krydret med forskellige urter. Det er sjovt at fremstille sin egen kryddersnaps af urter eller bær, som man selv har samlet i naturen. Der er spændede smagsstoffer overalt. Mange forskellige blade, blomster, bær, frugter og rødder kan anvendes.

Det valgte krydderi eller bær lægges i en beholder og dækkes med brændevin og så kommer den vigtigste ingrediens: tålmodighed.

Alt efter hvilket krydderi man benytter er trækketiden 8 dage til en måned hvorefter blandingen filtreres og fortyndes. Trækketiden for enebær er 1 måned, for porse 14 dage, for timian 1 uge, for røllike 5-8 dage, for perikon 10 dage.

Grundlaget for bjesk og kryddersnaps bør være en netral brændevin. Hirtshals Museum anbefaler, at det f.eks. kan være en Brøndum Snaps eller Brøndum Snaps Klar.

Fire bjeskopskrifter fra Hirtshals Museum

Disse essenser blandes og fortyndes 1:10

Hirtshals Bjesk

1 del porse
1 del røllike
1 del enebær
1 del perikon
½ del blodrod

Ægte Vendsyssel

1 del porse
1 del enebær
1 del malurt

Klitbjesk

1 del røllike
1 del porse
1 del perikon

Museums Bjesk

6 dele blodrod
3 dele vild timian
1 del porse 

Del denne side

Høst bær og frugt i Toppen af Danmark

I Toppen af Danmark er der rig mulighed for at høste naturens frugter...

Bær finder du i læhegn, i skove, moser og på heder: Hyben, hyldebær, havtorn, rønnebær, slåen og mange flere, der egner sig til saft, suppe eller en dejlig tærte.

Køb lokale råvarer

Prøv at handle i de mange gårdbutikker og specialbutikker i Toppen af Danmark, der sælger lækre produkter lavet af lokale råvarer.

Gårdbutikker og specialbutikker i Toppen af Danmark

Bo godt i Toppen af Danmark

Find det helt rette overnatningssted for dig i din ferie.