Galeasen Frem - Billet Skagen-Strandby enkel

Skagen – Strandby u/overnatning afgang Skagen kl. 12.00 frokost incl. dog ikke øl-vin-spiritus-sodavand. 

Information

Motorens sagte brummen. Søfolkenes kommandoer og tegn til hinanden. Trosser der slås af pullerterne og slæbes ind. Nu er vi på vej sydover.

Vi lægger fra Skagen. Denne særlige by med det særlige lys der har tiltrukket kunstmalere i over hundrede år. Duften af havet slår os imod, nu hvor vi sætter kursen ud på havet og vender imod syd.

På den venstre side af skibet, som hedder bagbord, er der det store hav. For søfolk betyder den udsigt ubegrænset frihed. Og så alligevel. Satte vi kursen imod øst, ville vi støde ind i et af Sveriges større historiske byer, Göteborg.  Til styrbord for skibet kan vi se kystlinjen, der med sin fantastisk flotte natur ser ud til at strække sig sydover i det uendelige. Klitplantager, sand-miler, og lange strande.

Men vi krydser Ålbæk bugt med kurs direkte syd, oplever den totale friske og rene luft, som kun findes på havet... nå, ja. Så også i bjergene men dem er der lidt langt til fra Danmark.  At sejle siges at være den ultimative frihed, men det her er først og fremmest den ældste rejseform i Danmark ud over ”gåben”. For ikke så mange år siden var landet nemlig stort set ufremkommeligt på grund af heder, skove og sumpe. Så rejser over større afstande blev oftest gennemført med skibe, nøjagtig som turen her.

 Der er i øvrigt fundet 7000 år gamle stammebåde i Danmark der viser, at søvejen har været kendt i mange tusinde år herhjemme. Derfor udviklede Danmark sig også til en søfartsnation. Det gælder stadig. Noget der er ret tydeligt når man ser alle de store fragtskibe der sejler i nord- og sydover, eller fiskeskibene der stadig drager på fangst på havet. Som den kendte forfatter Carsten Jensen så tørt bemærker, så er det da også derfor vi har et kongeskib, og ikke en kongetraktor…

Tilbage til turen.

Forude og på et tidspunkt til bagbord vil man kunne se Hirsholmene. Der er for lavvandet til at vi kan komme helt tæt på eller endda gå i havn der. Skibet Frem er simpelthen for stor en dame til et besøg.

Holmene blev ikke desto mindre dannet under den sidste istid. Dengang var de endnu landfaste med resten af Jylland. Det ændrede sig, og nu er der et stykke ind til den havn, der bliver dagens slutmål, Strandby.

I sejlskibenes tid blev Hirsholmenes 8 øer opfattet som døren til Kattegat. Nu var man indenfor, og herfra var der sikker kending til sejladsen sydover. Dengang skibene ikke havde motor, kunne de heller ikke gå ret langt op imod vinden, og det var vigtigt at de ikke kom for tæt på lavt vand. Derfor var der allerede tidligt et stort behov for et fyr. Som så ofte før og så ofte siden kunne man ikke blive enige. På den ene side var der sikkerheden at tænke på, den anden side økonomien. En billig løsning ville være at anbringe fyret i tårnet på Sæby Kirke. Ligesom fx man kender på Tunø. Slagsmålene endte med at i 1838 blev et meget lavt fyr på kun 9 meter højde bygget på hovedøen Hirsholm. Adskillige forlis og druknede søfolk fulgte, da fyret ikke kunne ses ordentligt. I 1887 byggede man så et 27 meter højt fyrtårn af sten fra homene.

Der er mange gode historier om Hirsholmene. De er i øvrigt også omtalt i selveste Kong Valdemars Jordebog fra 1231 og selveste søhelten Tordenskjold har opholdt sig der, mens et af de mange krige Danmark har været i, rasede. Der er mange myter om søhelten, men faktum er, at han og hans mænd tog i kirke på Hirsholm, hvor de kedede sig så bravt, at de gav sig i kast med at snitte initialer og andet godt i kirkebænkene. På en af stolene findes ”P. W., som angiveligt skulle være søheltens initialer.

Oprindeligt boede der ca 200 mennesker på øerne, men da grundlaget i form af blandt andet fiskeri forsvandt til Skagen og Frederikshavn, blev holmene affolket til kun én person plus turisterne. Ved øerne findes deri øvrigt i dag et fredet område som bebos af en stor koloni af hættemåger.

Vi kunne blive ved med at fortælle historier. Men forude venter Strandby, som den dag i dag er Kattegatkystens største og mest aktive fiskerihavn. Ind i byen findes et hyggeligt byliv med både spisesteder, badehotel og cafeer.    

Vi går ind for motorkraft og lægger til på vores plads, hvor vi bliver liggende. Nu er det for alvor tid til lidt landhygge, som vi søfolk siger. Hvad det indbefatter, lader vi gæsterne selv afgøre…

Faciliteter og services

  • Kultur og Historie
  • Natur og Eventyr
  • Low
  • sommer