Toppen af Danmark
Tolne skov

Oplevelser i Tolne

Tolne betyder "Vejen ved de græsklædte skråninger" og i området er der rig mulighed for at få masser af naturoplevelser. Samtidig byder Tolne også på andre aktiviteter og arrangementer som hele familien kan nyde godt af og Tolne er bestemt et besøg værd.

I Toppen af Danmarks indland finder I Tolne-området, som byder på spændende oplevelser for hele familien. Området er først og fremmest kendt for Tolne Skov, som er et yndet udflugtsmål for familien på skovtur. Men i Tolne finder I også overnatningsmuligheder, lokale kunsthåndværkere og 5 minutters kørsel derfra er Landskabs- og landbrugsmuseet i Mosbjerg, som året rundt byder på en række forskellige arrangementer. Tolne ligger centralt placeret kun 20 minutters kørsel fra Hjørring og 15 minutters kørsel fra Frederikshavn.  

Tolne Skov og Tolne Bakker

Tolne Skov og Tolne Bakker er et fredet område og en afvekslende naturoplevelse. Den urørte skov adskiller sig fra almindelig dyrkningskov ved at være meget varieret og uforudsigelig. Her skoves der ikke og det døde bliver nedbrudt af svampe og insekter. Den unikke natur byder på masser af muligheder for bær- og svampeplukning om efteråret og der arrangeres svampeture i skoven med naturvejleder. Disse ture beskrives i folderen Den Gode Historie, som fås på turistbureauerne. Skoven består af løv- og nåletræer i alle aldre og her findes et meget varieret dyre- og fugleliv.

I den sydlige del af Tolne Skov ligger Bålhøje, der med sine fire gravhøje fra bronzealderen udgør et fortidsminde. Ud over at være anvendt som gravsted havde bålhøjene i gamle dage også til opgave at fungere som kommunikationssystem. De var nøje udvalgt som værende strategisk højt placeret i landskabet og man kunne derfor meddele med bål på højene, når vigtige begivenheder fandt sted. 

I Tolne Skov kan I også besøge Troldefamilien, der er lavet i træ. I må gerne røre ved og kravle på de flotte trolde. Troldefamilien er lavet af et kunstnerpar fra Brovst i samarbejde med Tolne Efterskole.

I den fredede del af skoven findes der i området omkring Skovpavillonen borde og bænke, grill og legeplads samt toiletfaciliteter. I den øvrige del af skoven stilles der ikke særlige faciliteter til rådighed, ligesom stier og veje kan være vanskeligt passable. Der findes tre afmærkede ruter gennem Tolne Skov. Desuden går Hærvejsruten  og cykelruten Tolne-Asdal (regionalrute 62) gennem Tolne Skov. Du kan finde mere information og downloade kort via links til højre.

Tolne Skovpavillon

I Tolne skov ligger Tolne Skovpavillon, opført i 1907-1908 og som i tidligere tider var et yndet restaurant og dansested. Pavillonen har været et omdrejningspunkt for flere folkemøder og har gennem mange år været et populært udflugtsmål for såvel familier som skoler i Vendsyssel. I dag drives skovpavillonen af Tolne og Omegns Borgerforening og her afholdes der bla. koncerter og forskellige udstillinger. 

Kunsthåndværk

I Tolne finder I også en række kunstnere og kunsthåndværkere, der gladeligt viser deres kunst frem. Hos Galleri Goggelrok byder Birgit Hornshøj på smukke malerier, inspireret af naturen og skoven omkring Tolne. I den gamle skole i Tolne har Hedvig Brix indrettet Galleri Vita med skiftende udstillende kunstnere. Hedvig tilbyder også malerkurser, hvor du selv kan afprøve dine kreative evner. På Tolne Gjæstgivergaard har keramikerparret Gregory Hamilton og Janne Heick indrettet sig med både galleri og bed & breakfast og de hjælper gerne med at planlægge spændende naturoplevelser i nærheden.

Tolne Kirke

Tolne kirke er en romansk teglstens kirke, opført af munkesten i omkring år 1200. Kirkens kor mod øst er kvadratisk og mod vest er skibet rektangulært. Det er uvist, hvorvidt kirken har haft et tårn. I dag er kirken indrettet med den oprindelige døbefont udført af store granitblokke med fod og kumme. Prædikestolen er af eg men af nyere dato, mens orgelet er fra 1908. Billedet på altertavlen er malet af kunstmaleren Anker Lund i 1898. 

Dvergetved Søpark

Nord for Tolne ligger Dvergetved Søpark med 22.000 m2 put & take søer i smukke omgivelser. Her kan hele familien muntre sig med fiskeri af regn- og guldbueørreder. Ved søparken findes også en grejbutik der holder åbent fra 8.00-20.00.