De mange havne i Toppen af Danmark

Langs den lange kyststrækning i Toppen af Danmark findes mange havne, både dynamiske industrihavne, lystbådehavne, små hyggelige fiskerlejer og aktive fiskerihavne. Tag på udflugt og oplev det levende miljø, som er på en havn.

Industrihavne

De store havne i Skagen, Frederikshavn og Hirtshals tiltrækker hvert år tusindvis af mennesker. Her er livet omkring havnene præget af fiskeri og færgefart.

I Skagen kan man om sommeren nyde den friske fisk på havnekajen eller købe friske fisk hos fiskehandleren og tage dem med hjem. Det er hyggeligt at sidde på havnen og nyde nykogte rejer og se på de mange lystbåde, som kommer til Skagen.

Mere om Skagen

Skagen - historisk set

Frederikshavn havn er en helt anden type havn. Her ses den dynamiske aktivitet på værftet, den livlige trafik med færgerne og de mange mennesker, som arbejder på havnen. Gå ud på en af molerne eller tag en spadseretur gennem Valutaslangen, som er gangbroen fra bymidten til færgehavnen. Her ses havnen fra en ny vinkel med færger, kraner, containerskibe, biler og industri.

Frederikshavn Havn

Mere om Frederikshavn

Hirtshals er byen, som ligger midt i brændingen. Lige ud til det vilde Vesterhav. Dette præger den store fiskeri- og færgehavn. Havn og by er vokset sammen og havet er livsbetingelsen for Hirtshals. Den rå og uforfalskede charme ses i bybilledet. Midt i byen på Den grønne Plads er der udsigt over havet, byen og den barske natur Hirtshals ligger midt i.

Hirtshals Havn

Mere om Hirtshals

Fritidshavne

Besøg en af de små fritidshavne i Toppen af Danmark. Her er livet lidt roligere, men stadig præget af aktivitet. Her møder man den pensionerede fisker eller den unge lystfisker. Man møder lokale, som nyder en tid på havnen med udveksling af informationer om lokalområdet og gode historier. Her ses fiskekuttere, lystbåde, røgerier, gallerier, restauranter og her er masser af muligheder for at slå sig ned en stund og bare nyde det hele.

De små havne

Fra gammel tid har Vendsyssel været præget af og afhængig af havet og det, det kunne give. Derfor er der rundt langs kysten mange små havne, fiskerlejer, bådebroer eller kåser, som har ligget der i rigtig mange år.

Kører man ad vejene rundt langs kysterne i Lysets Land, så møder man små skilte eller små veje, som fører ned til disse havne. Her kan man gå på opdagelse og det gælder om at have øjnene med sig, hvis man skal finde dem.

Her er et par tips til nogle af de mere eksotiske og ikke så besøgte havne:

Hirsholmene, som man kun kan komme sejlende til, 7 km NØ for Frederikshavn. Tag med postbåden derover.

Neppens havn ved Bangsbostrand med gamle kåser, Kåserne 12, 9900 Frederikshavn.

Ålbæk Havn, hyggelig havn med ca. 25 fiskekuttere, 20 km nord for Frederikshavn.

Strandby Havn, Kattegatkystens største og mest aktive fiskerihavn, 8 km nord for Frederikshavn.

Voerså Havn, idyllisk fiskerleje og gammel å-havn, 15 km syd for Sæby.

Lønstrup fiskerleje, hvor bådene trækkes op på land.

Del denne side

Oplev miljøet

Der er en hel speciel atmosfære og et unikt miljø på havnene i Toppen af Danmark. Nyd f.eks. en sommeraften på havnen og se livet ved lystbådehavnen eller de mange fiskere. Her finder du også ofte små hyggelige fiskerestauranter med lækre lokale retter.

Find restauranter