Her lander fisken i Lønstrup

Fiskeriet i Lønstrup har gennem generationer været hovederhvervet for byens indbyggere. I dag er der kun fritidsfiskere tilbage. Når de kommer i land, er det muligt at slå en handel af om et par rødspætter, issinger eller rødtunger. En sommeraften ved bådepladsen i Lønstrup er en lise for sjælen. Der arrangeres bl.a. fællessang én gang om ugen.

Ved den lille bådeplads i Lønstrup kan man stadig opleve, hvordan fiskerne efter en tur på havet trækker bådene op på land.

I dag er der dog kun fritidsfiskere tilbage, men når vejret er til det, rykker de små fartøjer på havet, og ofte kan man bagefter slå en handel af om et par rødspætter, issinger eller rødtunger. Fisk smager bedst, når den er nyfanget.

Sidste erhvervsfisker stoppede i 1984

Fiskeriet i Lønstrup har gennem generationer været hovederhvervet for byens indbyggere. På et tidspunkt i 1900'tallet var der registreret over 100 fiskere – en del af dem var dog kun lejlighedsfiskere.

I 1984 holdt den sidste erhvervsfisker op med at fiske fra Lønstrup. Den stejle landingsplads muliggjorde kun fiskeri med den traditionelle Lønstrup-kutter, og moderne fangstmetoder havde gjort de små fartøjer urentable.

Erhvervsfiskeriet flyttede til havnen i Hirtshals, hvor langt større kuttere kan lægge til. På ophalerpladsen kan man endnu se to af de oprindeligt ca. 20 Lønstrup-kuttere.

Fællessang om sommeren

En sommeraften ved bådepladsen i Lønstrup er en lise for sjælen. Bygningen til højre i billedet er det gamle redningshus. Her kan man på en vindstation aflæse vindretning, vindstyrke med mere.

En af de oprindelige Lønstrup-både er flot restaureret og udstilles i redningshuset. Her kan man i øvrigt se en udstilling om fiskeriet og redningsvæsenet i Lønstrup.

Om sommeren arrangeres én gang ugentligt fællessang ved bådepladsen med deltagelse af bl.a. Lønstrups kendte visesanger, Inger Lauritzen.

Del denne side

Fiskeri i Lønstrup

Bådene trækkes stadig op på land i det lille fiskerleje.