Efter han blev biskop, begyndte Stygge Krumpen at opholde sig mere og mere på sine to "lysthuse", som han kaldte Sæbygård og Voergaard. Sæbygård, som ligger et par kilometer vest for byen, var dengang en stor bindingsværksgård, og det var her bispen opholdt sig, når han holdt sine storejagtselskaber i de omkringliggende skove, hvor der var et rigt dyreliv. Vi må så forestille os, at Elsebeth har været værtinde ved de fornemme middagsselskaber, som blev holdt efter jagterne.
Sæbygård tilhørte i middelalderen Børglumbisperne, og efter den tids smag, er herregården placeret på et kvadratisk voldsted, hvortil der kun var adgang over en vindelbro af træ.
På Sæbygård kan du nu opleve, hvorledes dagliglivet har formet sig på en nordjysk herregård gennem generationer. Herregården har været beboet af admiralerne Peder Munk og Niels Juel og har siden 1723 været i familien Arenfeldts besiddelse.
Mere om Sæbygård og familien Arenfeldt
Som på næsten alle herregårde mener man også, at der er spøgelser på Sæbygård. Et af spøgelserne er en dame, som går rundt ved nattetide og rasler med et bundt nøgler. Hun har gået gennem herregårdens sale gennem århundreder, og det er sket, at hun taber nogle af sine nøgler.
Hvis du besøger Sæbygård, kan du hjælpe hende med at finde ud af, hvor hun kan have tabt sine nøgler. Du kan også følge hende på en geocaching tur ved Sæbygård.
Læs de mange andre myter, der fortælles om Stygge Krumpen - hvad er sandt og falskt?
Hent folderne med de to ruter, hvor du kan se Toppen af Danmark med Stygge Krumpens øjne. Skan QR koderne og sæt i gang.