Fejlmeddelelse

Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.

På tur med helligkilderne

Hent en folder om helligkilderne i Toppen af Danmark på et af de lokale turistbureauer og tag på tur med helligkilderne. Følg to forskellige ruter og se de mange helligkilder i området og oplev samtidig den skønne natur og de hyggelige byer.

To ruter med historiske fortællinger og unikke naturoplevelser

Der findes mange helligkilder i Toppen af Danmark, men da brugen af kilderne forsvandt, forsvandt også mange kilder i glemslen. Flere af Vendsyssels helligkilder er de senere år fundet frem og renoveret, så vi i dag stadig kan nyde mange af de stille eller klukkende væld, komme tæt på gudernes magiske kræfter og helligkildernes gamle historie.

Hent en folder om helligkilderne på det lokale turistbureau. Deri finder du to forslag til ture rundt i Toppen af Danmark til nogle af områdets helligkilder. Hvis du kører efter kortet, vil du blive ført gennem skønne landskaber, hyggelige byer og idylliske skove. Ruterne er lagt, så du også vil møde de smukkeste udsigter på din vej.

Men ønsker du ikke at besøge alle helligkilderne i rækkefølge - kan du sagtens sammensætte din helt egen rute.

Skan QR-koderne og læs mere

I folderen kan du læse om helligkilderne og de forskellige kirker. Vil du vide mere, kan du desuden skanne QR-koderne på din smartphone og få mere information, læse de spændende fortællinger og finde henvisninger til attraktioner i nærheden af kilderne.

Tur i Østvendsyssel

Fra Østvendsyssel gik Sankt Olav pilgrimsturen i middelalderen først til Kungahälla eller Kungälv i Bohuslän i det nuværende Sverige. I dag hedder denne sejlrute Frederikshavn-Göteborg. Derfra gik turen nordpå over Uddevalla til Oslo, hvor vejen stødte til den ordinære rute til Trondheim.

I middelalderen havde Vrejlev Kloster betydelige jordbesiddelser i Østvendsyssel, og det var derfra tilsynet med det gejstlige liv i denne egn blev varetaget af den magtfulde præmonstratenserorden, som udgjorde domkapitlet ved stiftets domkirke.

Tur i Vendsyssel

Vi begiver os her ud på en Sankt Olav pilgrimstur fra Limfjorden, op ad Ryå, som var den gamle hærvej, til Hammelmose ved Thise.

Vi besøger på den videre tur i Vestvendsyssel 7 helligkilder, indtil vi lander ved Kjul strand, hvorfra man førhen sejlede til Tønsberg i Norge, og derefter fulgte den legendariske rute over Oslo og Hamar til Sankt Olavs grav i Tronheim. I dag hedder sejlturen Hirtshals-Larvik.

På turen vil vi også se på noget af denne egns skønne, men barske natur.

Del denne side

Hent folderen på turistbureauet

Folderen om helligkilderne med kort, information og QR-koder kan hentes på det lokale turistbureau eller du kan downloade den.

Se folderen Helligkilder

Hvad er en helligkilde?

Læs mere om helligkilder og forklaringerne på, hvad en helligkilde er.

Wikipedia

Gyldendals - Den Store Danske

Middelalderen i Toppen af Danmark

En af de store personligheder i Toppen af Danmark i middelalderen var biskop Stygge Krumpen på Børglum Kloster med præmonstratenserordenen. Du kan læse mere om Stygge Krumpen, personerne omkring ham og hans opholdssteder i Toppen af Danmark.

Stygge Krumpen

På tur med Stygge Krumpen

Du kan også komme på tur med din smartphone og høre om Stygge Krumpen. Her findes både en voksenrute om kunst og kultur og en sjov børnerute med udgangspunkt i TV2s julekalender fra 2011 "Ludvig og Julemanden", der foregår på Børglum Kloster.

Mere om Stygge Krumpen ruterne

Helligkilder i Toppen af Danmark

Bliv klogere på, hvad helligkilder er og hvordan man brugte dem i middelalderen i Toppen af Danmark.

Helligkilder i Toppen af Danmark

Bo godt i Toppen af Danmark

Find det helt rette overnatningssted for dig i din ferie.