Lønstrup - Den lille by ved havet

Lønstrup den lille idylliske kunstner by ved det storslåede Vesterhav. Kunsten og naturen har præget byens image og stolt er man af det gamle fiskerleje.

Den lille by ved havet

Naturen og havet har sat sit præg på Lønstrup i mere end én forstand. Det barske Vesterhav, som i hundreder af år har brødfødt en stor del af Lønstrups befolkning, tager hvert år en stor bid af de stejle skrænter omkring Lønstrup.

Ruinerne af Mårup Kirke samt kirkegården kan ses i byens udkant - og Rubjerg Knude Fyr er samtidig ved at drukne i sandet. Sandflugten har skabt det imponerende scenarie med det tilsandede fyrtårn.

Lønstrup har tiltrukket mange kunstnere og kunsthåndværkere, og deres gallerier og arbejdende værksteder præger i høj grad bybilledet. På den krogede hovedgade med de velholdte, gamle fiskerhuse finder man akvarelmalerens malerier, glaspustere, keramikere og pottemagere, sølvsmede og smykkekunsterne.

Lønstrup byder på et rigt udvalg af spisesteder. Flere af caféerne har gennem sommeren levende musik på programmet. Lønstrups spisesteder har menuer for enhver smag, og de fleste spisesteder har naturligvis et bredt udvalg af fiskeretter.

 

Strandvejen 

 
Hovedgaden i Lønstrup hedder Strandvejen. Den snor sig et par kilometer bag klitten ud mod havet. Ofte er her læ, selv om vinden rusker oppe på bakken.

De små gul- og hvidkalkede huse er bygget tæt, og vejen snor sig. I en del af husene er der gallerier, glaspusterier, keramik- og smykkeværksteder.

Her ses også kvalitetsforretninger inden for herre- og damemode, eksklusive skobutikker og en skudehandel, der tilbyder delikatesser fra ind- og udland.

Af og til dukker et lille butikstorv op. Måske er der en hyggelig café, hvor du kan nyde en kølig pilsner eller en cappuccino, mens livet går sin stille gang i den idylliske by.

 

Bækslugten

De fleste huse er små og trange, men hist og her skyder en gulkalket bygning et par etager op for at signalere badehotel.

Det ene hotel ligger lige på kanten af "Bækslugten", der blev dannet ved "naturkatastrofen" i 1876. Mindestenen fortæller om episoden, der blev begyndelsen til turismen i Lønstrup.

Ved gelænderet kan man kaste et blik ned i den lille bæk, der dengang blev forvandlet til en brusende elv.

Når man har passeret Bækslugten, synes den lille by at forandre sig. Den gamle Biograf tager imod på den modsatte side, knejsende på skrænten med sin imponerende, mexicanske facade.

Strandvejens sidste stykke rummer især de gamle, lavtloftede fiskerhuse. Flere steder har man bevaret den oprindelige hvide kalkning, som Lønstrup tidligere var kendt for.

 

Strandvejen ender i havet

Højt over det sidste stykke af Strandvejen kommer de fornemme sommervillaer til syne. Nærmest symbolsk hævet over de ydmyge fiskerhuse ligger de arkitektoniske perler smukt i klitten.

Nederst deler Strandvejen sig i to grene, hvor den ene udgøres af den oprindelige vej, der fortsatte ligeud og endte med en stejl nedkørsel til bådepladsen ved det nuværende Villa Vest.

For nylig er her blevet opført en trappe med udsigtsbænke, hvor man kan krybe lidt i læ og nyde solnedgangen.

Strandvejens nordre gren ender direkte ved den stejle bådeplads, hvor kutterne endnu trækkes op på land.

 
 

 

Del denne side

Sommervillaerne

SommervillaerneDe flotte sommer villaer er opført omkring 1. verdenskrig- Det rige borgerskab, der hidtil havde indlogeret sig på byens badehoteller, fik nu midler nok til at opføre egne sommerresidenter med den fineste havudsigt.

Kystbeskyttelse

KystbeskyttelsenKystbeskyttelsen

Ved Lønstrup blev der etableret en kystbeskyttelse efter den voldsomme storm i 1982.

Høfderne virker efter hensigten, og uden dem havde både redningshuset, Villa Vest og Café Havblik ligget på havets bund.

Den Gl. Biograf

Den Gl. BiografDen Gl. Biograf den genkendelige, blå og charmerende bygning midt i Lønstrup by