Sanglærke

Forårets fuglesang i Toppen af Danmark

Fuglesang og forår hører uløseligt sammen. Tag ud og lyt til de mange fuglestemmer i Toppen af Danmark og lær at genkende nogle af dem.

Lyset lokker fuglene frem

Det er den dagligt voksende mængde af lys, der gør, at fuglene begynder at synge om foråret. Og det er jo også solen, som lokker menneskene ud i den vågnende natur. Kender man ikke de forskellige fuglestemmer fra hinanden og er man nybegynder på feltet, så er der et par tips her.

Lær fuglestemmer

Det er en god ide at starte tidligt på året, hvis man vil lære fuglenes stemmer at kende. I foråret er der ikke så mange stemmer at holde styr på og man kan stille og roligt lære de forskellige fuglestemmer at kende. Så snart man har lært sig de første, kan man lettere koncentrere sig om at lære de næste stemmer. På den måde kan man i løbet af foråret, når de forskellige fugle kommer til, lære flere at kende.

De første fugle om foråret

Hvis vejret er godt, dukker sanglærkerne op allerede i februar. Da kan man høre dem synge, mens de svæver over markerne. Man hører og ser dem især på stille solskinsdage. Der er mange forskellige fugle at lytte til. Er man nybegynder, er det lettest at begynde sin lytten ved at lede efter nogle karakteristiske sangere.

Solsorten

Solsorten er en af de mest almindelige i Danmark. Man møder den både i haver, parker og skove. Når den synger placerer den sig ofte højt oppe og man kan høre den langt omkring. Dens sang er bløde fløjtetoner og det lyder mest som om den jodler. Solsorten synger fra begyndelsen af marts til juli.

Musvitten

Musvitten er også almindelig i haver, parker og skove. Nogle steder kaldte man engang musvitten for savfileren. Man syntes, dens sang lød ligesom, det lyder, når man filer en sav. Musvitten synger på mange forskellige måder, men de mest almindelige plejer man at gengive som fyti-fyti-fyti og titify-titify-titify. Musvitten synger fra januar/februar til juni.

Bogfinken

Bogfinken finder man i parker, haver og skove. Ligesom solsorten placerer den sig højt oppe, når den synger. Den har en meget kraftig stemme og er derfor nem at høre. Man siger, at bogfinken synger med dialekt, da den lærer sin sang fra andre bogfinker. Derfor kan dens sang variere fra område til område. Men den har dog et fast tema, som kan lyde som: Det-det-det-ka’-jeg si’-li’så-tit-det-ska’-vær’. Bogfinken synger fra starten af marts til midten af juli.

Gulspurven

Gulspurven finder man ofte i skovbrynene og skovlysningerne, hvor den sidder og synger højt oppe i træer eller buske. Dens sang er en af de letteste at genkende. Den tæller nemlig til syv. Det lyder som: En-to-tre-fir’-fem-seks-syyyv. Gulspurven er også en af de fugle, som synger med dialekt, så derfor tæller den nogle steder til otte. Gulspurven synger fra starten af marts til midten af august.

Del denne side

Tag en kikkert med

Det er altid spændende at se fugle tæt på. Det kan dog være svært, at komme tæt på uden at skræmme fuglene væk. Derfor kan det være en fin ide, at tage en kikkert med på fugle-stemme-jagten.

Mere om fugle i Toppen af Danmark

Fugletræk over Skagens Odde

Fugletrækket om foråret over Skagen Odde er en facinerende oplevelse. Tusindvis af fugle passerer hvert år odden på vej til deres ynglepladser i Skandinavien. Finker, stære, høge, drosler, falke og fiskeørne, som alle er på vej nordpå.

Danmarks bedste fuglekiggersted

Toppen af Danmark er et magisk sted at se på fugle i. Denne del af Danmark indeholder en mosaik af mange naturtyper og det betyder at der er mange forskellige fuglearter at se. 

Se mere i Fuglefolderen

Forår og pinse

Få inspiration til din pinseferie eller en miniferie i løbet af foråret.

Forår og pinse i Toppen af Danmark