Ski, skøjter og kælk i Toppen af Danmark

Når frosten sætter ind og sneen lægger sig som en dyne over Vendsyssel, så er det tid til at finde skøjterne, skiene og kælken frem. For der er mange muligheder for vinteraktiviteter både i skovområder og kystområder.

Kælke og stå på ski om vinteren

Når sneen falder og landet bliver hvidt, byder Vendsyssels natur på mange muligheder og aktiviteter.

Der er gode kælkebakker i skovene, og mange skovveje er gode at stå på ski på. Nogle steder bliver der etableret egentlige skiløjper.

At stå på skøjter om vinteren

Når frosten er så hård, at søerne fryser til og dækkes af is, er det tid til at finde skøjterne frem af gemmerne. For mange af søerne egner sig glimrende til skøjteløb.

Det er en fantastisk oplevelse at se landskabet ude fra midten af en sø, fra en ny vinkel. Når kulden har overøst landet og naturen med hvid sne og rimfrost, så tager det sig ud fra en af sine bedste sider. Den blanke isflade og lyden af skøjternes skær giver oplevelsen en ekstra dimension.

Det skal ikke fryse så mange dage, før vores søer dækkes af is. Men det betyder ikke, at isen kan bære. Hvis man skal sikre sig, at isen er tyk nok til at bære, så skal det først fryse i mange dage.

Sikkerhed

Vil man skøjte på søerne, så er der nogle forholdsregler, man skal tage.

Man skal vide, at alle søer ikke fryser til i samme tempo. Normalt er det sådan, at små og lavvandede søer fryser hurtigere en store dybe søer. Men søers af- og tilløb gør, at det ikke er let at sige noget generelt om det. Understrømme kan ændre billedet, ligesom områder med dunhammer og siv er længere om at fryse til.

Normalt åbnes der for færdsel på isen, når den er mindst 13 cm tyk. Det er dog ikke en garanti for, at isen er sikker at færdes på. Færdsel på is i naturen er altid på eget ansvar.

Ser man skilte om at "Færdsel på isen frarådes" skal man rette sig efter det – også selvom søen ser tilfrosset ud. Der er gode grunde til, at skiltet er sat op.

Del denne side

Efterår i Toppen af Danmark

Efteråret i Toppen af Danmark byder på masser af sjove aktiviteter og begivenheder for børn og voksne.