Toppen af Danmark
Oplev Vesterby i Skagen med Den Røde Skurby

Fiskernes Vesterby

Besøg de ældste fiskeres tilholdssted, Den Røde Skurby, hvor der venter dig en god skrøne eller to

Oplev den hyggelige stemning i fiskernes Vesterby 

De snor sig og smyger sig, vejene i Vesterby, hvor fiskerne siden Middelalderen har gået i gaderne med deres net. Du bliver mødt af en helt særlig stemning i den gamle bydel, der også er kendt som Lille Skagen.
 
I dag er det svært at forestille sig, hvordan det hyggelige område egentlig er opstået ved et tilfælde. For hvordan kan en by bare dannes ud af det blå? For mange hundrede år siden slog fiskerfamilierne sig ned i den yderste klitrække. Her var de tæt på havet, hvor fiskene blev hentet op fra dybet, og samtidig var der ikke langt til Skagens rige købmand, som købte dagens fangst.
 
Når du går rundt i fiskernes Vesterby, vil du opdage, at der mangler noget. Har du allerede opdaget det? På langt de fleste strækninger i den lille by er der ikke fortove. Det gør et besøg i bydelen helt speciel, for du kommer ganske tæt på de gamle fiskerhuse, som ligger tæt ud til vejen med små, beskedne haver foran sig.

Den Røde Skurby

I dag holder fiskerne stadig til i Vesterby. Vil du høre om dagens fangst? Du finder de lokale sømænd ved Den Røde Skurby, hvor de fortæller om alt fra torsk til makrel. Det er farverige fortællinger, de leverer, for livet til søs kan til tider være barskt – især, når man begiver sig ud i Vesterhavets brusende bølger.
 
Heldigvis har de også masser af søulkefortællinger parat, som hurtigt kaster en latter af sig.

Vil du med en tur i skoven?

Vi skal ikke kun blive i fiskenes verden, for Vesterby er mere end livet ved kysten. Er du klar til at besøge byfogeden? Turen fortsætter mod Byfogedskoven, hvor digtere gennem tiden har besunget naturens storslåede skønhed.
 
De berømte Skagensmalere har også sat deres aftryk på disse kanter, og det er ikke svært at forestille sig, hvordan de med pensel og staffeli har været draget mod det smukke område. 

Den Tilsandede Kirke knejser i horisonten

Som en majestætisk milepæl i landskabet skyder Den Tilsandede Kirke op i horisonten. Den kan ses på lang afstand her i det flade landskab, men kender du historien om det hvide tårn? Der venter spændende fortællinger om kirkens sagnomspundne skæbne, og dem får du naturligvis serveret på turen.
 
Kom også med forbi lokalhistorisk museum, og besøg den gamle kongebolig, Klitgården, der ikke ligger mange skridt fra den berømte kirke.

Vigtig viden!

Torsdage i perioden 27.05 -19.08

Du mødes med guiden v/Fiskerstatuen på havnen

Turen starter kl. 14.00, og den varer 2 timer

Pris pr. voksen kr. 125,- | Børn u/12 år GRATIS
 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Havnevej

9990

Koordinater

Længdegrad : 10.58937

Breddegrad : 57.7213737