Toppen af Danmark
Hør om Den Tilsandede Kirke på den spændende vandretur

Vandretur ved Den Tilsandede Kirke

På denne tur fornemmer du virkelig, hvordan de lokale beboere kæmpede en ulige kamp mod den barske natur

Den ulige kamp mod sandflugten

Den barske vind, der bruser langs de nordligste kyster i Jylland, har gennem alle tider givet udfordringer for befolkningen. Sandflugten har været en daglig kamp, som kontinuerligt påvirkede livet i gamle dage.
 
Det er Den Tilsandede Kirke i Skagen et tydeligt bevis på. Her står tårnet tilbage, som et minde om en tabt kamp mod naturens vilde løb gennem landskabet.
 
På denne spændende vandrerute dykker vi ned i fortællingen om det kendte vartegn, som står stolt og stædigt i sandet.

Oplev Den Tilsandede Kirke

I et bølgende landskab af marehalm, lyng og forvredne fyrretræer ligger Sct. Laurentius Kirke. Her har den ligget i mere end 700 år, men da den blev bygget i Middelalderen, var der næppe nogen, der kunne forudsige dens dystre fremtid.
 
Du kender sikkert bedre Sct. Laurentius som Den Tilsandede Kirke. Det er sådan, den kaldes i folkemunde, for der er ikke mere at se end et hvidt kirketårn. Sandflugten føg over landskabet for flere hundrede år siden, og opslugte snart kirkens mure, så det blev umuligt at holde gudstjenester.
 
Siden 1795 har kirken været lukket, men kirkens sagnomspundne ry åbner konstant for nye spørgsmål. Hvordan kunne det ske? Hvad gemmer sig under jorden? Svarene får du på denne vandrerute.

Hvad gemmer der sig under jorden?

Det er tydeligt at se, hvordan kirken har været smuk i sine velmagtsdage, før sandet skjulte murene. Et hvidt klokketårn lyser op i landskabet, men under jorden er der endnu rester fra fortiden.
 
Her ligger kirkens fundament og gulv begravet under store mængder sand. Døbefonten står der også stadig, men de to tunge alterstager er befriet fra jorden og præger i dag den nye kirke i Skagen. 

Et fredet vartegn

Kirketårnet står så ensomt i den rå og ubarmhjertige natur, og det gør tiltrækningen til stedet særlig stor. Her mindes vi om, hvor stærke naturens kræfter er.
 
Tydeligt kan man forestille sig, hvordan de gæve skagboer har kæmpet mod sandet og stædigt forsøgt at grave kirken fri. Det har været en kamp, der var tabt fra starten, men det vidner om de lokales ukuelige vilje til at kæmpe for det, de troede på.
 
I dag er Den Tilsandede Kirke et af de mest markante vartegn i Skagen, og hvert år valfarter både lokale og turister til stedet for at se, hvordan det fredede tårn strækker sig mod den åbne himmel.

Vigtig viden!

Lørdage 17.04 + 01.05 + 15.05 + 29.05 + 11.09 + 25.09 + 09.10 + 23.10

Du mødes med guiden v/p-pladsen ved Den Tilsandede Kirke

Turen starter kl. 11.00, og den varer 2 timer

Pris pr. voksen kr. 125,- | Børn u/12 år GRATIS

 

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Gammel Landevej 63

9990 Skagen

Koordinater

Længdegrad : 10.550614

Breddegrad : 57.7136405