Toppen af Danmark
Find rav

Find rav om efteråret

Rav kaldes også ”Danmarks guld" , og det er en helt særegen oplevelse at gå i brændingen og lede efter det. Med et par gode råd, kan man være heldig selv at finde nogle af de gyldne klumper. Det kræver blot tålmodighed og lidt held.

Tålmodighed og held

Der skal erfaring, tålmodighed og held til, når man vil finde en klump rav. Men ved man, hvor man og hvornår man skal lede, så er der chancer for at finde noget.

Hvor kan man finde rav?

Mulighederne for at finde rav er gode i Vendsyssel. Der findes flere gode rav-strande langs den kilometer lange kyst. Er man heldig, kan man finde rav på de fleste strande, dog er mulighederne størst ved de brede, lavvandede strande.

Hvordan finder man rav?

Mange går og leder efter pæne gyldne klumper mellem stenene på stranden. Det er slet ikke her, man finder rav. Det ligger normalt i ravpindelaget

Når stormen og bølgerne har løsnet ravet nede i havbunden, samles det med træpinde, træstykker og en masse andre ting som har nogenlunde samme vægtfylde. Det ravpindelaget. Ofte ligger ravet øverst i laget, men hvis laget er tykt, så kan det godt betale sig at grave og rode ldt rundt i laget.

Det er ikke alt rav, som kommer ind med ravpindelaget. Store stykker rav har deres egne regler for hvornår de kommer ind på stranden. Det er en tilfældighed, når man finder de store stykker, da reglen for deres bevægelser er, at der ingen regler er. Her er held altså en afgørende faktor.

Hvornår finder man rav?

Når det stormer roder de store bølger op i havbunden flytter det løsnede materiale, bl.a. ravet. Så længe det stadig stormer kan dette materiale ikke komme ind på stranden. Men når havet falder til ro ovenpå en storm, begynder ravet at aflejres på stranden.

De store kraftige storme har vi jo i vinterhalvåret, så dette tidspunkt på året er bedst, når man gerne vil prøve lykken som ravsamler.

Chancen for at finde rav er størst om morgenen, før alle andre ravsamlere dukker op. Selvfølgelig er der også rav midt på dagen, men så er der flere om buddet.

Ravsliber

Hvordan ser rav ud?

Skulle man så være heldig at finde rav, er det faktisk temmelig let at kende rav fra sten. Rav er let og vejer kun en tredjedel af hvad en sten vejer. Rav har en hul klang, så hvis man slår det forsigtigt mod tænderne, lyder det hult. Sten føles altid koldere end rav, og så er rav blødt. Med en sten kan man ridse i rav, så der springer små splinter af. Det kan man ikke med en sten. Endelig kan rav brænde med en rød, sodende flamme. Derfor hedder rav faktisk også ”brændesten” på svensk og tysk. For resten bliver rav elektrisk, når man gnider på det – og ordet ”elektricitet” kommer faktisk af det græske ord for rav, elektron!

Verdens ældste ædelsten

Måske er rav verdens ældste ædelsten. Vi ved, at allerede i den ældste stenalder værdsatte vore forfædre i Norden ravet og brugte det i byttehandler, når de handlede med folk fra Italien og Grækenland. I kejsertidens Rom var rav i den grad på mode, at det blev brugt ikke blot til smykker,men også til krus og andre praktiske formål. Romerne vidste også, at når rav blev antændt, udsendte det en aromatisk duft og kunne derfor anvendes som røgelse.

Unikke smykker

Rav findes først og fremmest langs kysterne i landene rundt om Østersøen. Gennem århundreder har ravet været brugt til at lave smykker og andre prydgenstande. Sådan er det også i dag, hvor mange kunstnere stadig er fascineret af ravets farveglød. Men også guld, sølv, ædelstene eller perler bruges til at fremstille betagende unika-smykker, som er inspireret af den barske natur heroppe mod nord, og som er i pagt med de bedste danske håndværkstraditioner.