Toppen af Danmark
Børglum kloster

Klostre i Toppen af Danmark

Mangler

Børglum Kloster – et mægtigt vidunder

Vendsyssel blev i middelalderen regeret fra en bakketop mellem Vrå og Løkken af bispen Stygge Krumpen frem til reformationen i 1536. Længere tilbage i historien var Børglum kongsgaard og spillede også her en væsentlig rolle i Danmarkshistorien. Klostret i sin nuværende form påbegyndtes omkring år 1220 og var da et Præmonstratenser munkekloster.

Børglum Kloster ligger stadig smukt på sin bakketop. Dens vældige hvide mure kan ses milevidt. Lige så fjendtligt klosteret ser ud udefra, lige så venligt og romantisk er det, når man kommer ind i klostergården med de stynede lindetræer. Børglum har siden 1835 været i slægten Rotbølls eje og bebos i dag af 6. generation.

Klostergården og kirken er åben for publikum. I klostrets mange bygninger er der udstillinger om livet i klostret gennem tiderne.

Det var desuden på Børglum Kloster, at Stygge Krumpen huserede - den sidste katolske biskop på Børglum Kloster.

Vrejlev Kloster

12 km øst for Børglum ligger Vrejlev Kloster, der var Nordens eneste kloster for nonner af præmonstratenser-ordenen. Egentlig var det planen, at Børglum Kloster skulle have været et såkaldt dobbeltkloster med både munke og nonner, men det gik hovedklosteret i Premontré i Frankrig imod.

Derfor blev nonneklostrer bygget i forsvarlig afstand af Børglum.

Vrejlev Kloster drives som et landbrug og der er ingen adgang til have og bygninger.

Bayeux-tapet

Hør om Bayeux-tapetet på Børglum Kloster