Toppen af Danmark
Sæbygaard Slot

Slotte i Toppen af Danmark

I Toppen af Danmark er hele 2 slotte åbne for publikumsbesøg. De smukke og prægtige bygningsværker med spændende bygningsdetaljer er arkitektoniske perler, hvis skønhed, man helt må forbløffes over, men herudover byder slottene på ekstra oplevelser indenfor...

Sæbygaard Slot

Sæbygaard var indtil reformationen Børglumbispens ”lystgaard” på østkysten. Sidenhen overgik Sæbygaard til Otto Rud og Pernille Oxe, der i 1576 færdigbyggede et renæssanceanlæg, hvor også flere admiraler – heriblandt Niels Juel - har haft sæde.

De enkle og strenge bygninger, som ligger smukt omgivet af brede voldgrave, indeholder idag spændende interiører fra 1600-1900-tallet.

Voergaard Slot

Voergaard Slot er et af landets fineste og bedst bevarede renæssanceslotte. Det oprindelige årstal for Voergaards opførelse er ubestemt, men stedet blev ca. 1510 købt af Børglumbispen. Bygningen led alvorlig overlast under Grevens Fejde og blev ombygget i 1590 af sin driftige ejer Ingeborg Skeel.
I dag rummer slottet en enestående og omfattende samling af europæisk kunst. Voergård er fyldt med malerier, møbler, tæpper, smykker og porcelæn samlet af 2 franske adelsslægter og bragt til Voergaard af greve Oberbeck-Clausen i forrige århundrede. Slottet står den dag idag som hjem indrettet af greven. På slottet findes også et romersk-katolsk kapel, der blev benyttet af Maltheserordenen.

Spøgerier

Både på Sæbygaard og på Voergaard er der spøgelser, der går igen i tidligere ejeres skikkelser. Eftermælerne fra Ingeborg Skeel fra Voergaard og Karen Skeel fra Sæbygaard er præget af mystik, grusomhed og hårdhed. Ingen af deres påståede ugerninger kan dog dokumenteres.

På Sæbygaard er det Karen Skeel, der menes at spøge i tårnrummet over porten: En høj statelig klædt dame med pibekrave kommer ind i tårnrummet fra riddersalen ved midnatstide. Sammen med hendes tilsynekomst har der været lyd af klirrende lænker. Genfærdet holder en kniv i hånden med knivarmen løftet. Skikkelsen taber dog kniven med et halvkvalt skrig og ruller sammen på gulvet. 

Ingeborg Skeel er den absolut mest kendte og mest sagnomspundne ejer, der nogensinde har været på Voergaard Slot og det er da også Ingeborg Skeel, der stadig spøger på Voergaard. Hårrejsende historier verserer om børn der fik klippet deres fingre af, fordi hun havde grebet dem i tyveri og om en bygmester, der blev ombragt og kastet i voldgraven. Bankelyde i tårnværelset, en blodplet der aldrig forsvinder og en tåget dame, der kommer over broen er ting, der ikke lader sig forklare på Voergaard Slot!

Læs mere om de to slotte

Liste
Kort