Toppen af Danmark
Glaskunst i Toppen af Danmark

Glaskunst i Toppen af Danmark

Mærk varmen fra de glohede ovne og se med egne øjne, hvordan glaskunstneren får liv i den rødglødende glasklump, der i arbejdsprocessen ender med at blive et stykke unikt glaskunstværk.

Fra flydende masse til hårdt glas – glaspusteri

Besøg de mange arbejdende glaskunstværksteder og oplev hvordan glaskunstneren håndterer det uhåndgribelige og foranderlige glas.

Det ser ligefrem enkelt ud når der arbejdes med glas – kunstneren ser endda afslappet ud. Men skinnet bedrager. For glaspusteren gælder det ikke om at have store lunger – det er spørgsmål om timing og brug af den rette teknik.

Arbejdsprocessen er nøje planlagt, selv den mindste detalje har stor betydning. Det kræver stor koncentration, fokus og godt samarbejde mellem glaskunsterne at udføre de smukkeste glasting.

Det kolde glas!

På Toppen af Danmark arbejder glaskunstnerne ikke kun med glasset som en flydende masse. Her er det også muligt, at finde glasværksteder, der arbejder med glasset koldt – den såkaldte kold-glas-teknik.

Glaskunsterne skærer stykker af glas ud fra plader, og ved høje temperaturer smeltes plader sammen til en ny-designet plade. Når pladerne er blevet nedkølet lægges de på forme og kommer igen i ovnen. Varmen gør, at glasset stille synker ned i formen – og på denne måde skabes den ønskede facon.

Det er aldrig til at sige hvordan glasset arter sig i ovnene. Hver eneste brænding byder på overraskelser – og derfor får hvert enkelt stykke glas sit eget unikke udtryk.

Glas til mange formål

Mangfoldigheden er stor, når det gælder glaskunst. På Toppen af Danmark er det mulig at finde kunstnere, der former glasset til drikkeglas, fade, lysekroner, skulpturer og meget mere.

Dæk bordet med unikke vinglas, hvor hvert enkelt glas har sit eget særpræg. Eller nyd frokostsilden med en snaps i smukudførte snapseglas, server middagsmaden på fortryllende glasfade eller stil de yndefulde lysestager af glas i vindueskarmen en mørk vinteraften. Mulighederne er mange og udbuddet af glaskunst er stort i Lysets Land.

Oplev og se de mange forskellige naive figurer, farverige fade, sjove skulpturer og alle de andre glasting, der kreativt bliver udformet på Toppen af Danmark.