Toppen af Danmark
Rav i Toppen af Danmark

Find rav i Toppen af Danmark

Det er en helt speciel oplevelse at gå i brændingen og lede efter rav – og især at være så heldig at finde et stykke rav. Det over 30-50 millioner år gammelt rav har altid fascineret mennesker gennem tiden – betager os stadig.

Har du rav-øjne?

Gå på jagt på Toppen af Danmarks mange kilometer af strande – måske er du så heldig, at du finder et vidunderligt smukt stykke rav. Det gælder om at holde øjnene åbne – og nøje se efter ravet. Det kan gemme sig bag lidt tang – men pas på! - Måske bliver du snydt af en sten, et sneglehus eller et stykke plastik, der ligner rav. Det gælder om at have ”rav-øjne”.

Mellem pinde, sneglehuse og døde søstjerner...

…finder du ravet. Det kræver erfaring, tålmodighed og en masse held, hvis du vil finde en klump rav. Ved Vestkysten er det bedst når det har blæst et par døgn fra vest eller sydvest. Søg efter ravet når vinden løjer af og der er roligt vand. Ravet driver ofte ind på stranden med søplanter og tang. Ligesom der er stor sandsynlighed for at finde ravklumper på lavt vand.

Det er temmelig let at kende rav fra sten. Et stykke rav vejer kun en tredjedel af hvad en sten vejer. Slå forsigtigt dit stykke rav mod tænderne og er lyden hul kan du være ganske sikker på, at det er rav. Mærk på dit stykke rav - sten føles altid koldere end rav, og så er rav blødt. Prøv at ridse forsigtigt i ravet med en sten. Hvis det er rav, springer små splinter af. Det kan man ikke med en sten. Vidste du for resten, at rav kan brænde? Rav brænder faktisk fint med en rød flamme.

Når heldet glipper...

… og når nysgerrigheden er stor, kan du også finde rav på Toppen af Danmarks ravmuseer og ravsliberier, hvor du kan finde rav i alle afskygninger. Her kan du finde de sjældne stykker rav – både de meget store og dem med insekter i. Få fortalt historien om rav og se de arbejdende værksteder.

Ravet har gennem århundreder været brugt til at lave smykker af. Sådan er det også i dag. På Toppen af Danmark er det muligt, at få et ravsmykke med sig hjem. Eller hvad med at få lavet dit helt personlige ravsmykke – måske endda med det stykke rav du fandt på stranden?