Ludvig og Julemanden

Børglum Kloster dannede rammen for Tv2´s julekalender Ludvig og Julemanden i 2011 og nu igen i 2016. Her har vi set nærmere på optagelserne der mundede ud i den hyggelige julekalender, som vi glæder os til at nyde i december måned igen år.

Handlingen

I Ludvig og Julemanden følger vi drengen Ludvig (spillet af Thomas Norgreen) flytte ind på Børglum Kloster sammen med sin familie. De skal dog kun bo her midlertidigt, inden de flytter videre til udlandet, hvor faren har fået arbejde. Ludvig vil forhindre, at de skal flytte videre, og han er overbevist om, at der findes en værdifuld skat på det gamle kloster. Han går i gang med at lede efter skatten i håb om at kunne blive boende og dermed få mere tid sammen i familien. På samme tid ser vi Julemanden (spillet af Lars Hjortshøj), der nægter at være julemand i år, hvis ikke han får en fest i anledningen af sit 500 års jubilæum. Da hans kone Maria (spillet af Camilla Bendix) nægter at arrangere festen, flyver han i sin kane til på Børglum Kloster, hvor han selv er vokset op. På klosteret huserer der også spøgelser, det ene af dem er Stygge Krumpen (Spillet af Andreas Bo), og han har besluttet sig for at han d. 23. december vil besætte Ludvigs far Niels, for at blive et rigtigt menneske af kød og blod.

Kulisserne på Børglum Kloster

Familien Rottbøll, der ejer Børglum Kloster, åbnede deres private hjem for hele filmholdet, for at få Ludvig og Julemanden optaget. Og ALT var på den anden ende mens optagelserne stod på. Alle afkroge var taget i brug - hvis ikke det var til selve optagelserne, så var der brug for pladsen til opbevaring eller sminke. De autentiske rammer som filmholdet fik forærende, blev kun ændret lidt i forhold til det oprindelige. I den gule spisestue, som ses mange gange i julekalenderen, blev et stor maleri af ejerne, Anne og Hans Rottbøll, skiftet ud med et af ældre dato. Desuden blev en fin dør fjernet og erstattet med håndmalede paneler, for at få historiens logik og kameravinkler til at gå op. Klosterets kirke blev også flittigt brugt i optagelserne. I kirken ses søjlefødder af granit, med runer, der fortæller, at der allerede i 1100-tallet var en stenkirke på stedet. Her er hemmelige gange og trapper, samt mærker i murene efter de vinduer, der sad i cellerne hos Præmonstratenser-munkene, der boede på Børglum Kloster i mange år - ja, kirken er virkelig et besøg værd!

Julemandens Værksted, ligger som bekendt på Grønland, men de faktiske optagelserne til julekalenderen blev også filmet på Børglum Kloster. Værkstedet blev skabt af filmkulisser, der blev opstillet på klosteret og over 30 nissebørn arbejdede i værkstedet med nisserne Klik og Klak i spidsen samt nissemor og nissefar. Det er stadig muligt at se dele af kulisserne i klosterets åbningstid.

Julestue på Børglum Kloster

Kom ind på klosteret og oplev julehyggen i butikken, Hestestalden og  Café Vognporten. Der er masser af julegave-idéer, tilbud på flot julepynt, lækker julefrokost, kaffe og kage. Som noget helt særligt i år, vil der udover julehyggen, være mulighed for at gense eller opdage de mange spændende udstillinger, der er på Børglum Kloster. I forbindelse med genudsendelsen af  julekalenderen, "Ludvig og Julemanden", er Julemandens Værksted også åbent.

Der er juleåbent de første tre weeknder i december - læs mere her


Del denne side

Vinter i Toppen af Danmark

Vinteren i Toppen af Danmark byder på masser af sjove aktiviteter og begivenheder for børn og voksne.

Kirke - middelalder

Et blik i middelalderen

Oplev Toppen af Danmark med middelalderens øjne

Overnatning i Toppen af Danmark

Bo godt i Toppen af Danmark

Find det helt rette overnatningssted for dig i din ferie.

Stjerneskud rejer og fiskefilet

Gastronomi i din ferie

I Toppen af Danmark har du alle muligheder for at spise lækker mad. Lokale kvalitetsråvarer er et adelsmærke og områdets restauranter er flot repræsenteret i diverse spiseguider med fornemme placeringer. 

Vil du vide mere?

Se www.boerglumkloster.dk for yderligere oplysninger om udstillinger og arrangementer.

Se www.krumpen.dk - om baggrunden for julekalenderen.

Besøg et julemarked

Oplev ægte julestemning når blandt andet Børglum Kloster åbner op for det traditionelle julemarked.

Børglum Kloster