Mere om Bangsbo Botanisk Have

Bangsbo har det hele – det skal blot drages frem på ny!! Når man træder ind i Bangsbo Botaniske Haves overflod af dufte og farver, er det ikke svært at drømme sig tilbage til Bangsbos storhedstid, hvor gartneren udførte sit arbejde iført jakkesæt og høj hat. I den gamle engelskinspirerede have lever poesien og historien stadig imellem rhododendron, roser og primula.

Ideen til at skabe en botanisk have omkring Bangsbo blev i sin tid fostret af tre haveinteresserede borgere, der syntes, at haveanlægget omkring herregården havde fortjent at være mere end blot en græsplæne og nogle bede med udplantningsplanter.

Frederikshavn kommune fik forelagt idéoplægget på et kommuneplan-lægningsmøde og fandt ideen god, og det blev startskuddet til Bangsbo Botaniske Have, Frederikshavn.

Den 29. november 1988 blev den selvejende institution Bangsbo Botaniske Have stiftet, med det klare formål at tilbageføre parken omkring Bangsbo Hovedgård til fordums tiders blomsterpragt, og de tilstødende arealer til en botanisk have til glæde for byens borgere og dens turister, men også som ekskursionsmål for skoler og læreanstalter.

Bangsbo Botaniske Have undergår til stadighed en stor fremadskridende udvikling. Det ligger i en gartners natur at se fremad snarere end bagud. Planlægning, projektering og forestillingsevne er kernen i alt havearbejde. Skal vi dog trodse en gartners natur og stoppe op og glæde os over det, som er blevet gjort, er der meget at nævne: Den smukt anlagte og righoldige rosenhave, læge- og krydderurtehaven, sansehaven, den indførselshistoriske frugt- og bærhave, surbundsbedene, rekonstruering af haveanlæggene, renovering af Gartnerhuset og Thehuset m.v. er blevet gennemført med finansiel assistance fra sponsorer og Frederikshavn kommune, og med en dynamisk vennekreds som drivkraft.

Ellers er det spændende ting, der står på programmet i den nærmeste tid. Det altoverskyggende er etableringen af de to store områder – det egentlige botaniske anlæg og området for Danmarks Vilde Planter, der på en måde er hjertet og det centrale i hele projektet. Planerne for de to områder er udarbejdet af landskabsarkitekt Frans Ameys fra Aalborg, og Frederikshavn byråd godkendte mandag den 23. august 2004 lokalplanen for området.

Opstarten til udvidelsen foregik til Blomsterfestival 2006 med hjælp fra mange lokale entreprenører, og i dette 25. jubilæumsår er alle større entreprenør-arbejder i området for Botaniske Anlæg afsluttet, som lovet af formand Egon Svendsen i begyndelsen af året.

Arrangementer

Blomsterfestival

Bangsbo Park danner den første weekend i juni hvert år rammen for Blomsterfestival i Bangsbo. I parkanlægget opsættes i nærheden af 140 grøn/hvide pavilloner, hvor man kan finde repræsentanter for både landsdækkende og lokale planteforeninger, ligesom der er stande med mad og drikke. Der er optræden; musik og dans; konkurrencer og frem for alt tusindvis af planter at kigge på og erhverve sig. Mange af planterne er ikke dem, man ser hver dag i planteskolerne, så der er store muligheder for at gøre en god handel.

Festivalen har normal åbningstid lørdag kl. 10 - 17 og søndag kl. 10 - 17.

Bryllupsplantning

I 1997 startede en tradition med at plante træ i forbindelse med en begivenhed i Botanisk Have, idet Camilla Søndergaard havde fået den gode idé at ville plante et træ i Botanisk Have i anledning af sit forestående bryllup. Og denne idé har virkelig slået rod, idet flere og flere brudepar ønsker at markere indgåelsen af ægteskabet ved at plante et træ.
Træet vælges af Botanisk Have ud fra den lange liste af ønsketræer, som ligger i Havens database. Brudeparret får efter plant-ningen udleveret et diplom som bevis på begiven-heden, og træet forsynes med et skilt med træets latinske og danske navn, dato for begivenheden og endelig med brudeparrets navne.
Træerne plantes i Brudelunden, der er beliggende i et hjørne af området for Danmarks Vilde Planter, og der er adgang til området via pergolaen i Rosenhaven. Træerne skal ikke forblive her i den lille lund, men flyttes til deres blivested, når arbejdet med de to resterende områder, Danmarks Vilde Planter og Det egentlige Botaniske Anlæg går i gang.
Konceptet med plantning af et bryllupstræ er siden udvidet til også at omfatte sølv- og guldbryllupper.

Andre plantninger

Ud over bryllups-plantningerne er der mange andre mærkedage, der kan markeres ved en træplantning i Botanisk Have, det være sig dåb, fødselsdag, konfirmation, et besøg eller en donation. Og betingelserne er helt de samme som ved bryllupsplantning: Botanisk Have vælger træet; per-sonen, der ønsker plantningen, betaler for planten, og Botanisk Have sørger for skilt og plantning.

Et gennemgående træk ved de mange plantninger i Botanisk Have er, at det hovedsageligt er unge mennesker, der har fået øjnene op for, at det er et varigt minde, der plantes, og det glædelige er, at træet jo vokser sig større og større som årene går, så man får endnu mere at glæde sig over. Der er således altid et fast holdepunkt at vende tilbage til, hvis man mangler en anledning til at mødes om noget livsbekræftende.

LINKS

Del denne side

Blomsterfestival

Bangsbo Blomsterfestival

Den årlige begivenhed tiltrækker flere og flere besøgende, der alle kommer for at gøre et godt kup og samtidig nyde blomsterhavets smukke farver.

Arrangementer

Blomsterfestival skydes igang

Karsten Toft skyder igang

Bryllupsbeplanting:

Lotta og Dennis Pedersen planter træ i Brudelunden

Lotta og Dennis Pedersen planter træ i Brudelunden

Andre beplantninger

Anna Xenia Nielsens dåbsdag 21. april 2003

Anna Xenia Nielsens dåbsdag 21. april 2003

Ungarnske gymnasieelever plantede kirsebærkornel

Ungarnske gymnasieelever plantede kirsebærkornel

Kort

Beliggenhed: 
Bangsbo-området ligger i den sydlige udkant af Frederikshavn.

Kørselsvejledning: 
Gæster syd fra (motorvej E45 og Europavej) kan dreje til venstre ad Søndergade (umiddelbart efter Isstadion), til venstre ad Skovalléen og lige ud i rundkørslen efter Møllehuset.

Fra vest (Brønderslevvej) drejes til højre i første lysregulerede kryds (Bangsbovej/Hånbækvej/Gærumvej) og forsættes lige ud ad Bangsbovej

Fra Hjørringvej drejes til højre i lysreguleret kryds (Hjørringvej/Knivholtvej/Suderbovej) ad Suderbovej og til venstre ad Brønderslevvej - herefter som ovenfor.

Fra nord (Skagensvej) køres ad Skippergade og Europavej. Til højre i lyskryds ved Thodesvej. Lige ud ad Gærumvej og til venstre ad Bangsbovej.

Frederikshavn bybusser: 
Linje 3 som kører fra centrum/Rådhuspladsen. Nærmeste stoppested er på L.P. Houmøllers Vej eller ved Restaurant Møllehuset. Herefter 5 min. gang til Bangsbo. 

Det Botaniske anlæg