Niels Juels Kanoner

I 1922 blev der fremstillet tolv 15 cm kanoner til den danske flådes nye skib, artilleriskibet Niels Juel.

Kanonerne blev fremstillet hos Bofors i Sverige efter tegninger og stål fra det tyske firma Krupp, som ikke måtte fremstille så store våben efter Tysklands nederlag i 1. Verdenskrig.

Artilleriskibet Niels Juel hejste kommando i 1923 og sejlede indtil 1943. Ombord stod ti af kanonerne, mens to kanoner blev opbevaret i land som reservekanoner.

Skibet blev i 1935-36 moderniseret og var ved 2. Verdenskrigs udbrud et rimeligt moderne krigsskib.

Den 9. april 1940 lå Niels Juel på Holmen uden besætning og nåede ikke at spille en rolle mod den tyske besættelsesmagt.

Den 29. august 1943 overfaldt den tyske besættelsesmagt det danske militær, og samme dag blev kommandoen strøget ombord på Niels Juel.

Forud var gået en dag med forsøg på at sejle skibet til Sverige og dermed undgå en tysk overtagelse af skibet.

Skibet befandt sig i Issefjorden, hvor en række uheldige omstændigheder gjorde, at det lykkedes tyskerne at få overmagten, inden skibet kunne slippe ud af fjorden ved Hundested.

I stedet valgte skibets kaptajn at sætte Niels Juel på grund og ødelægge alt udstyr ombord. Kanonerne var dog for store til, at man kunne ødelægge dem. De blev i stedet gjort umiddelbart uanvendelige.

Et par uger efter slæbte tyskerne skibet til Kiel, hvor det blev repareret og ombygget til et tysk kadetskib, som den 3. maj 1945 blev sænket for anden gang. Denne gang af en tysk kaptajn i Eckernförde ved Østersøen. Før ombygningen af skibet blev de ti kanoner demonteret, repareret og genanvendt i kystbefæstninger.

Fire kanoner blev således i foråret 1944 opstillet på Bangsbo Fort - eller "Sperrbatterie Frederikshavn", som var det tyske navn for kystbatteriet - og fire kanoner blev opstillet på et batteri syd for Løkken. De fire øvrige Niels Juel-kanoner nåede aldrig at blive anvendt.

Kanonerne

Kanonerne på Bangsbo Fort kom efter besættelsen til at indgå i det nye "Kold Krigs Fort".

De øvrige kanoner blev skrottet i løbet af 1950`erne - på nær en, som blev magasineret på Holmen. Da Bangsbo Fort blev nedlagt i 1962, valgte man at skrotte en af de fire kanoner, nemlig den som stod i åben stilling modsat de tre andre i skytsbunkere.

Tre kanoner har således overlevet tiden og står endnu på deres plads i skytsbunkerne på fortet.

I 1990`erne blev alle de fire tilbageværende Niels Juel kanoner samlet på fortet, da kanonen fra Holmen blev flyttet hertil og opstillet i terrænet på toppen af bakken.

Del denne side

Bangsbo Fort

Bangsbo Fort

Fortet blev bygget af tyskerne under 2. verdenskrig som beskyttelse mod englænderne, senere er det benytte af det danske forsvar under Den Kolde Krig. Nu er stedet et spændende museum med bunkers, kanoner og historieformidling. Herfra har du også en suveræn udsigt over byen og havet.
Bangsbo Fort

Fortets historie

Fortet byder på spændende oplevelser, og en unik indsigt i de tanker der har været om brugen af forsvarsanlægget gennem tiderne.

Kan købes på Bangsbo Fort

Niels Juels Kanoner, af Kenneth Kristensen.

Skriftet fotæller de tolv kanoners historie fra 1922 til i dag. Kan købes på Bangsbo Fort.

 

Niels Juels Kanoner data:

Rækkevidde: 18.000 meter

Skudhastighed: 6-7 skud pr. minut

Granatvægt: 46 kg.

Ladningshylster i messing: 16 kg.

Mekanisme: Vandret Krupp kile

Kanonnr.: 6-17

Vægt kanonløb: 6,1 tons

Totalvægt: 18 tons