Ravjagt om vinteren i Toppen af Danmark

Det er koldt at samle rav om vinteren. Men det er faktisk også en af de bedste årstider at gå på jagt efter "Danmarks guld". Det er på denne årstid, de mange kraftige storme roder op i havbunden og sender ravet med bølgerne ind på stranden.

Hvor kan man finde rav?

Mulighederne for at finde rav er gode i Vendsyssel. Der findes flere gode rav-strande langs den kilometer lange kyst. Er man heldig, kan man finde rav på de fleste strande, dog er mulighederne størst ved de brede, lavvandede strande.

Hvordan finder man rav?

Mange går og leder efter pæne gyldne klumper mellem stenene på stranden. Det er slet ikke her, man finder rav.

Når stormen og bølgerne har løsnet ravet nede i havbunden, samles det med træpinde, træstykker og en masse andre ting som har nogenlunde samme vægtfylde. Det kaldes ravpindelaget og det er her, man finder rav. Ofte ligger ravet øverst i laget, men hvis laget er tykt, så kan det godt betale sig at grave og rode lidt rundt i laget.

Det er ikke alt rav, som kommer ind med ravpindelaget. Store stykker rav
har deres egne regler for hvornår de kommer ind på stranden. Det er en tilfældighed, når man finder de store stykker, da reglen for deres bevægelser er, at der ingen regler er. Her er held altså en afgørende faktor.

Hvornår finder man rav?

Når det stormer, roder de store bølger op i havbunden og flytter det løsnede materiale, bl.a. ravet. Så længe det stadig stormer kan dette materiale ikke komme ind på stranden. Men når havet falder til ro ovenpå en storm, begynder ravet at aflejres på stranden.

De store kraftige storme har vi jo i vinterhalvåret, så dette tidspunkt på året er bedst, når man gerne vil prøve lykken som ravsamler.

Saml rav om morgenen

Chancen for at finde rav er størst om morgenen, før alle andre ravsamlere dukker op. Selvfølgelig er der også rav midt på dagen, men så er der flere om buddet.

Hvordan ser rav ud?

Skulle man så være heldig at finde rav, er det faktisk temmelig let at kende rav fra sten. Rav er let og vejer kun en tredjedel af, hvad en sten vejer. Rav har en hul klang, så hvis man slår det forsigtigt mod tænderne, lyder det hult. Sten føles altid koldere end rav, og så er rav blødt. Med en sten kan man ridse i rav, så der springer små splinter af. Det kan man ikke med en sten. Endelig kan rav brænde med en rød, sodende flamme. Derfor hedder rav faktisk også ”brændesten” på svensk og tysk. For resten bliver rav elektrisk, når man gnider på det – og ordet ”elektricitet” kommer faktisk af det græske ord for rav, elektron!

Del denne side

Overnatning i Toppen af Danmark

Bo godt i Toppen af Danmark

Find det helt rette overnatningssted for dig i din ferie.