Rosenhaven

Til en stor herregård hører der naturligvis en Rosenhave, som på smukkeste vis kan fremhæve rosers blomsterpragt.

ROSEN - blomsternes dronning.

Ingen anden blomst har som rosen kunne inspirere poeter igennem flere århundreder til at skrive sange og digte. Ingen anden blomst er blevet opkaldt efter så mange dronninger, prinsesser, kendte og prominente personer, samt store og små byer, slotte, herregårde og slægtninge til rosen-forædlere, ja alt hvad mennesker beundrer og har kært.

Mange blomster er igennem tiden blevet sammenlignet med rosen, f.eks. stokrosen, stenrosen, alperosen, julerosen, rosengeranier og mange flere. Det må betragtes som en hyldest til den pågældende plante, at blive sammenlignet med blomsternes dronning.

Rosernes farvesymfoni, blomsternes udformning og duft, planternes forskellighed i løv og voksemåde gør denne planteslægt utrolig spændende og vil også i fremtiden, med rosenforædlernes hjælp imponere, facinere og inspirere kommende poeter og blomsterelskere. Forelskede mænd har i generationer brugt blodrøde roser som et tegn på kærlighed til kvinden.

Jordens smukkeste rose i det 20. århundrede må absolut være Bangsbo-rosen med sin fine rosa farve og den sarte duft. Rosen er opkaldt efter området omkring den smukke, gamle herregård Bangsbo, som danner baggrund for selve haveanlæget. Den er forædlet af det danske rosenforædlingsfirma Poulsen Roser.

I Rosenhavens centrum findes Bangbo-rosen i selskab med andre slotsroser omringet af "rosernes stamtræ" - en bred vifte af tidligere tiders rosenforædlinger og yderst de vilde stamformer, der med natur-hybrider og menneskets utrættelige forsøg på at overgå naturen er grundlaget for de fleste af nutidens smukke have- og potteroser. Her findes mange af de nu glemte "gammel-daws" roser, der har så fortryllende en duft, at man uvilkårligt kommer i det romantiske hjørne. I alt er der ca. 150 forskellige rosensorter repræsenteret.

I slyngrosestativerne er der, foruden roserne, plantet klematis. Klematis og roser klæder hinanden fantastisk godt, og giver en meget lang blomstringssæson. Alle rosenbedene er kantet med lavendler i forskellige sorter.

Blomsterfloret i Rosenhaven starter allerede i marts-april, idet der i hvert rosenbed er lagt tulipanløg. Over 40 tulipansorter er repræsenteret i Rosenhaven og giver med sin farvepragt en festlig optakt til foråret.

På Frederikshavn 175 års købstadsjubilæumsdag den 25. september 1993 indviedes Rosenhaven i Bangsbo Botaniske Have af lektor Jette Dahl Møller, Botanisk Institut i København. Samtidig blev Havens egen rose, Bangsbo-rosen, navngivet og plantet.

Rosen er opkaldt efter området omkring den smukke, gamle herregård Bangsbo, som danner baggrund for selve haveanlægget. Den er forædlet af det danske rosenforædlingsfirma Poulsen Roser.

I Rosenhavens centrum findes Bangbo-rosen i selskab med andre slotsroser omringet af "rosernes stamtræ" - en bred vifte af tidligere tiders rosenforædlinger. Her findes mange af de nu glemte "gammel-daws" roser, der har så fortryllende en duft, at man uvilkårligt kommer i det romantiske hjørne. I alt er der ca. 150 forskellige rosensorter repræsenteret.
I slyngrosestativerne er der, foruden roserne, plantet klematis. Klematis og roser klæder hinanden fantastisk godt, og giver en meget lang blomstringssæson. Alle rosenbedene er kantet med lavendler i forskellige sorter.

Blomsterfloret i Rosenhaven starter allerede i marts-april, idet der i hvert rosenbed er lagt tulipanløg. Over 40 tulipansorter er repræsenteret i Rosenhaven og giver med sin farvepragt en festlig optakt til foråret.

Detailkort

Bed 1 - 6: Rosa floribunda (Slotsroser)
Bed 7 - 8: Rosa borbonica
Bed 9: Rosa indica odorata
Bed 10 - 12: Rosa Hybrid Tea
Bed 13 - 15: Rosa alba
Bed 16 - 18: Rosa damascena
Bed 19: Rosa portlandica
Bed 20: Rosa spinosissima var. pimpinellifolia
Bed 21: Rosa foetida
Bed 22 - 24: Rosa hybrida bifera
Bed 25 - 27: Rosa chinensis hybrida
Bed 28 - 30: Rosa centifolia pomponiana
Bed 31 - 32: Rosa damascena 
Bed 33 - 35: Rosa gallica
Bed 36: Rosa foetida bicolor
Bed 37 - 38: Rosa foetida
Bed 39: Botanisk rose
Bed 40: Rosa moschata

Del denne side

Haven

Kunstneren Erik Skjoldborgs akvarel, der blev brugt som udgangspunkt for planlægningen af Rosenhaven

Rosa er den botaniske betegnelse for rosenslægten, der igen tilhører den botaniske familie Rosaceae.

Det er først på Christian den IV's tid, at der er sikre oplysninger om rosendyrkning i Danmark

Bangsbo-rosen


Rosa centifolia pomponiana'de Meaux'

 

 

Vi bruger den botaniske betegnelse Rosa for slægten, som tilhører familien Rosaceae, hvor også jordbær, potentila, hindbær og mange andre haveplanter kan henføres.

 

Selve rosenslægten har ca. 150 vilde arter som inddeles i forskellige sektioner og underslægter alt efter blomsterbundens udformning.

 

Vildarter er vilde planter, der ved krydsbestøvning giver ens frøplanter, aflæggere og stiklinger. 

 

At komme ind på rosenforædlingens kunst her, vil føre for vidt, og derfor henvises til anden litteratur om roser.

 

Der findes ingen oprindelige vildtvoksende rosenarter på den sydlige halvkugle, hvorimod de på den nordlige findes mellem den 20. og 70. breddegrad.

 

 

 

Botanisk Have har udgivet en bog, der uddybende fortæller om planterne i denne afdeling. Bogen kan købes i museets kiosk

 

Rosa multiflora 'Seagull'

 

Læs mere om nogle af havens forskellige roser her