Sansehaven

Sansehaven blev indviet i sommeren 2000, og de hævede bede giver handicappede gode muligheder for at lære planterne at kende. Samtidig er der ved alle passager taget højde for, at kørestolsbrugere uhindret kan bevæge sig i området.

Alle bedene er anlagt som højbede med en tydelig skiltning, der også indbefatter punktskrift. Der er som hovedregel plantet 2-5 buskagtige planter i midten af bedene og op til 5 forskellige slags urter udenom. Hvert bed har sin gennemgående farve – nogle med enkelte kontrastfarver. Der er i alle bedene udplantet løg- eller knoldvækster.

Ønskes mere uddybende beskrivelser af de enkelte urter, har Botanisk Have udgivet en lille bog om alle planterne. Den kan købes i museets kiosk.

Der er således skabt et forum, hvor mennesker med eller uden handi-cap kan få oplevelser på lige fod, og få en svær og måske glemt viden genopfrisket i særdeles flotte omgivelser.

Botanisk Have har i fasen med planlægning af områdets udvikling haft et særdeles tæt samarbejde med Frederikshavn Rådgivende Handicapudvalg, der også har bidraget økonomisk til anlæggelsen. Friluftsrådet har, ligesom det lokale Bangsbo-udvalg og lokale sponsorer, støttet økonomisk op om projektet.

Sansehaven omfatter 13 højbede startende med bed nummer 26, og der er som hovedregel plantet 2-5 buskagtige planter i midten af bedene og op til 5 forskellige slags urter udenom. Hvert bed har sin gennemgående farve – nogle med enkelte kontrastfarver. Der er i alle bedene udplantet løg- eller knoldvækster.

Plantesorterne er valgt efter, hvilken oplevelse den besøgende skal have ved nærkontakt med planten. Det kan være blomsters eller blades farve, duft eller lugt; blades anatomi (blød, hård, stikkende, håret etc.) eller plantens samlede statur.

Skiltene er udformet på en sådan måde, at forsiden er forsynet med en grå/sort label med hvid påskrift, hvilket øger læseligheden betydeligt. Der gives information om bed- og tilgangsnummer, plantens latinske og danske navn, særlige kendetegn, plantens slægtskab og endelig hvor planten stammer fra, hvis det er en ren art. Hvis planten er en sort, udelades dette punkt.
Skiltets bagside er forsynet med punktskrift, der giver samme oplysninger som skiltets forside.

 

Detailkort

Del denne side

Blomsterfestival

Bangsbo Blomsterfestival

Den årlige begivenhed tiltrækker flere og flere besøgende, der alle kommer for at gøre et godt kup og samtidig nyde blomsterhavets smukke farver.

Billedgalleri

Erythronium toulumnense 
Hundetand

25-30 cm høj plante, der kommer med de marmorerede blade i marts-april og hurtigt fulgt op af blomsterstængler med en enkelt eller få liljeagtige, gule blomster på hver

Ruscus aculeatus 
Musetorn

Bliver en indtil 60 cm høj, tæt forgrenet busk. På stænglerne sidder stikkende, 2-3 cm lange, bladlignende grene, mens bladene er reduceret til småskæl. De hvide, ca. 2 mm store blomster fremkommer i april-maj. Frugten udvikles som et rødt bær, der sidder vinteren over. Planten var tidligere kendt som potteplante i landbohjem, idet grenene har været brugt til dækning af madvarer til værn mod mus

 

Primula margotae 
'Garryarde Guinnevere'

Planten kendes fra de fleste andre primula på dens rødbrune løv. De rosa blomster med gult øje er samlede i små stande på et kort blomsterskaft. Blomstrer i april-maj

Rhododendron hybrid
'Lavendula'

En lav og kompakt, knap meterhøj, stedsegrøn busk med ovale og aromatisk duftende blade, der bliver rødbrune om vinteren. Blomstring i sidste halvdel af april med forholdsvis store og vidt åbne, lyst blåviolette blomster med brunrøde prikker 

Skiltene er monteret på bed-kanterne ud for den aktuelle plante, de er designet af arkitektfirmaet Damsgaard & Lange i København