Det Grå Fyr i Skagen

Snoede trin fører til tårnets top

Naturstyrelsen driver Det Grå Fyr som et spændende formidlingscenter om trækfugle. Her får du et levende (live) indblik i en af verdens mest fascinerende naturoplevelser, nemlig trækfuglenes evne til at flyve og finde vej over enorme afstande på tusinder af kilometer.

Skagen og Grenen er et hot-spot for trækfugle i tusindvis - der passerer stedet under deres årlige træk. Som besøgende får du en oplevelse af det fugletrækket dels i Skagen og dels på globalt plan.

Du får også et indblik i de mange muligheder for selv at spotte i landskabet i og omkring Skagen alt efter vejrforholdene og årstiden. Spændende og ny forskning omkring trækfugle bliver formidlet direkte ind i oplevelsesrummet.

Køb billet

Sjov for børn

For børn er der tilpassede oplevelser, og fyrtårnets betydning for trækfugle og skibsfart fortælles, før du går op i tårnet. Du får også mulighed for at følge dagligdagen på den videnskabeligt arbejdende fuglestation på centret.

Og så kan du selvfølgelig se omgivelserne fra oven oppe i fyrets top. Her er udsigten fuldstændig fantastisk.

Lidt om Det Grå Fyrs historie

Med sine 46 meter er Det Grå Fyr Danmarks næsthøjeste fyr (kun Dueodde Fyr på Bornholm er højere med 1 meter). Det Grå Fyr blev indviet og tændt første gang den 1. november 1858, en halv time efter solnedgang.

Fyret er tegnet af den danske arkitekt N.S. Nebelong, og det tog 4 år og kostede 200.000 rigsdalere at bygge. Fyrets roterende linse vejer lidt over to tons og flyder på kviksølv. Lyskilden var en 400 watt natriumlampe.

Lyset fra fyret kunne ses i en afstand af 20 sømil som et blink hvert fjerde sekund, og det blev bygget midt på Odden, så der var lige langt til begge de tilstødende farvande - Skagerrak og Kattegat.
Opgangen til tårnet sker af den murede vindeltrappe, der snor sig som en hul cylinder, og har hele 210 trin.

Køb billet


Det Grå Fyr, Fyrvej 36, 9990 Skagen, +45 72 10 90 11, skagengraafyr@nst.dk, www.skagengraafyr.dk

Udstillingen Vilde Hjem i Det Grå Fyr

Vilde Hjem

Oplev en vild, sjov og smuk udstilling om fugle og natur ved Skagen.

Kunstner Kigge Mai Hvid fortolker naturen med planter, døde frøer, mikroskoper, lys, lyd, træer og kunstige blomster.

Du kan se opblæste tudser, forvoksede svampe, frodige plastikmagnolier, poetiske sommermorgener, vamle børsteorme, blomstrende skønhed og skrigende skarve.

Udstillingen er for både børn og voksne, og det er helt sikkert, at du ikke har oplevet en lignende udstilling før.

Du kan opleve den finurlige udstilling i perioden 8. april - 31. oktober 2022.

 

Læs mere om udstillingen

Køb billetter til indgang og diverse arrangementer

Det Grå Fyr i Skagen
Oplev Det Grå Fyr

Køb billet til Det Grå Fyr, hvor du kan opleve den flotte bygning og de forskellige udstillinger. Adgang til fyrtårnet er inkl. i billetten, og fra toppen kan du nyde den helt fantastiske udsigt over havet og Skagen by.

Køb billet

Det Grå Fyr arrangement
Mandag 25. juli kl. 13-14

Ringmærkningstur i Fyrhaven

Måske du er så heldig at opleve, at en fugl fanges undervejs på denne tur for hele familien. Få et godt indblik i forskningens og trækfuglenes verden.

Dette arrangement er gratis

Det Grå Fyr arrangement
Mandag 17. okt. kl. 13-13.30

Åben fryser

Der skal ryddes op, så der bliver plads til nye ting i Fuglestationens fryser. Kom og se på de mange fugle der er indleveret i årets løb og lær om deres liv.

Dette arrangement er gratis

Det Grå Fyr arrangement
Onsdag 19. okt. kl. 10-11.30

Familietur til Kabeltromlen

Kom med ud til fuglestationens ringmærkningssted - Kabeltromlen. Se hvordan de dygtige ringmærkere arbejder med de indfangede fugel.

Mere information følger

Andre oplevelser i Toppen af Danmark