Toppen af Danmark
Grenen Skagen luftfoto

Grenen Skagen

Når du besøger Skagen, skal du opleve det nordligste punkt i Danmark – Grenen. Her kan du opleve det unikke naturfænomen, når de to have, Skagerrak og Kattegat, mødes i en brusende svingom.

Et ben i hver sit hav

Smøg bukserne op og prøv den fascinerende oplevelse at stå med et ben i hvert hav, men husk at badning, grundet strømforhold, ikke er tilladt.

Vandets strømninger og vindens kræfter gør, at Grenen altid bevæger sig, og derfor er stedet et så fascinerende udflugtsmål, hvor ikke to besøg er ens.

Historisk set har spidsen vendt mod nord, men et kig på kompasrosen afslører, at områdets konstante forandring gør, at spidsen faktisk peger mere mod øst end nord.

Hvert år passeres Grenen af 110.000 skibe, som er over 150 ton. Det er et forunderlig skue, når de store skibe fylder op på en lang række efter hinanden ude i horisonten.

Naturreservat i verdensformat

Landskabet omkring Grenen er udlagt som naturreservat med adgang for alle, og der er gode muligheder for at gå på opdagelse for sig selv også på dage med mange besøgende.

Den store strandflade yderst på Grenen udenfor klitterne skifter udseende konstant. F.eks. opstår der ofte lavvandede lagunesøer, som tiltrækker store flokke af vadefugle.

Følg også en af Grenensporets fire anlagte vandreruter, og lær mere om både naturen og stedets historie. Fra p-pladsen på Grenen udgår der fire vandrestier af forskellig længde, hvoraf én er grusbelagt og velegnet til både cykler, kørestole og barnevogne. Stierne bringer dig rundt til alle Grenens seværdigheder.

Fra P-pladsen kan du fra påske til og med uge 43 køre med Sandormen helt ud til Grenens spids. Sandormen har kørt turister ud på Grenen i over 50 år og er blevet en del af stedets historie.

Gæster, der vælger at gå selv, passerer ude i klitten øst for Grenen Kunstmuseum digteren og maleren Holger Drachmanns grav.