Råbjerg Mile ved Skagen

Danmarks største vandreklit

Hvorfor rejse ud i verden efter ørkenlignende natur, når du kan finde det på Toppen af Danmark?

Råbjerg Mile er med sine 1000 meters bredde, 1000 meters længde og ca. 4 mio. m3 sand Danmarks største vandreklit. Råbjerg Mile har sit højeste punkt 40 meter over havet og er placeret nær Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn. Råbjerg Mile blev dannet for mere end 300 år siden, under en stor sandflugt, i det landskab som i dag kaldes Råbjerg Stene.

En sandbunke i bevægelse

Vandreklitten, Råbjerg Mile, er gennem tiden er blevet dannet af vindens bevægelser. Det betyder, at milen har bevæget sig ca. 1750 meter mod øst siden år 1900, og at den i dag bevæger sig i gennemsnit 15 meter årligt i øst-nordøstlig retning mod Kattegat. Man anslår derfor, at den om 100 – 200 år vil have dækket hovedvejen til Skagen.

En unik oplevelse i Danmark

Når du besøger vandreklitten Råbjerg Mile, får du virkelig følelsen af at stå på Toppen af Danmark. Her vil du blive mødt af et syn, som ikke er til at finde andre steder i Danmark.

Råbjerg Mile er et fantastisk udsigtspunkt omringet af både smuk, særpræget natur og ikke mindst vand. Panoramaudsigten ved milen giver dig som besøgende mulighed for at se toppen af Danmark med Skagen i horisonten. Råbjerg Mile er helt sikkert en unik oplevelse, som skal prøves.

Bemærk: Når du vandrer ved Råbjerg Mile, kan der være risiko for at bevæge sig ud i kviksand.

Råbjerg Mile – en oplagt ferieseværdighed

Overvejer du at tage på ferie i Nordjylland og opleve Råbjerg Mile, kan du hos Toppen af Danmark finde inspiration til og bestille overnatning. Hos Toppen af Danmark kan du også gå på opdagelse i hvilke andre oplevelser og aktuelle begivenheder, udover Råbjerg Mile, som du kan besøge på din tur til Nordjylland.