Sommeren i Sæby er et idyllisk og dejligt frirum fra hverdagens stress og jag

Hvis du trænger til at komme helt ned i gear i din sommerferie, og bare nyde livet og nyde de naturskønne omgivelser, skal du tage til Sæby. Sæby ligger skønt placeret ved havet lige syd for ’den lille storby’ Frederikshavn. Byens smukke og charmerende gamle bykerne er en kulturperle i særklasse, hvor du får købstadsidyl, arbejdende kunst-håndværkere og museer.

Sæby Torv er samlingspunkt for byens specialbutikker, og om sommeren er der masser af liv og der er ofte arrangeret levende musik, som du kan nyde i solen. Spadser i afslappet tempo ned til den dejlige havn, hvor du kan nyde havneliv med sejlere, fiskerestauranter og en skøn strandpromenade. Her sidder byens vartegn 'Fruen fra Havet' af den norske kunstner Marit Benthe Norheim som en dobbeltsidet galionsfigur i hvid beton.

Strand, Søbad og camping

I Sæby ligger stranden som skrevet lige udenfor døren. Det er børnevenlige strande med hvidt sand og lavt, roligt vand, hvor de mindste trygt kan bade med mor og far i nærheden. Du kan gå langs den fine strandpromenade og nyde en lækker is i solen. Promenaden strækker sig helt fra havnen og ud forbi det dejlige Danland Sæby Søbad.

Er du til campingferie er Sæby det helt rette valg. Bo på en af de hyggelige campingpladser Svalereden Camping & Hytteby eller Hedebo Strand Camping som begge er placeret helt ned til vandkanten, med aktiviteter for hele familien.

Lystfiskeri og skøn natur

Er du til lystfiskeri er Sæby en perfekt lokation. Her er der rig mulighed for at fiske både fra havnen, stranden og Sæby Å. Sæby Å er en 100 km lang smuk naturperle, der er velegnet til alle typer af lystfiskeri, spin, medefiskeri og flue. Det er muligt at fange havørreder, laks og bækørred. Fra maj/juni starter den store opgang af havørreder i åen.

Ved Sæby Å finder du sågar også et flagermusspot, hvor du kan opleve 4 af Danmarks 17 flagermusarter, nemlig Vandflagermus, Dværgflagermus, Sydflagermus og Nordflagermus. Dette spot er et af Vendsyssels allerbedste steder at opleve flagermus.

Idylliske bøgeskove med brusende vandløb og stejle bakker er ikke hverdagskost i Vendsyssel, men det er, hvad man finder i Sæbygård Skov. En tredjedel af Sæbygård Skovs 160 ha er fredet på begge sider af Sæby Å fra Ålborgvej og ca. 3 km opstrøms. I Sæbygaard Skov finder du også mange gode MTB-ruter.

Attraktioner

Jernkilden i Sæby spillede i en periode en så stor rolle, at Sæby i sin tid var en af de førende kurbyer. Man mente, at det jernholdige vand var godt mod mange forskellige lidelser. Sæby Jernkilde-bygningen i jugendstil efter tegning af Ulrik Plesner, står i dag fint renoveret, og er en spændende attraktion, som helt sikkert er et besøg værd.

Nyd din medbragte madpakke i Nellemanns Have, som er en gammel paradisæblehave fra 1925, og gå på opdagelse i Professorens Plantage mellem Sæby og Lyngså, som er et af Østkystens fineste naturområder. Området består af klithede med fyrbevoksning, lyng, blåbær og enebærbuske, og den er rig på bær og urter til snapsen.

Besøg også Voergaard Slot, som er et skatkammer fyldt med historier, der giver gåsehud af gys og begejstring. I juli kan du deltage i nogle spændende middelalderdage. Sæby er med god grund et af Danmarks mest populære feriemål. Sæby Torv er samlingspunkt for byens specialbutikker, og om sommeren er der masser af liv og der er ofte arrangeret levende musik, som du kan nyde i solen.

 

Andre oplevelser i Toppen af Danmark