Toppen af Danmark
Faldfisk fanget ved stranden i Sæby

Sådan fanger du fisk i Sæby

Sæby Havn besøges hvert år af mange tusinde lystfiskere - lige fra begyndere, let øvede til de super skrappe. 

Havnen er en vigtig del af Sæby, og den er altid meget velbesøgt, og det af flere grunde. En af grundene er Sæby Å, som har sit udløb ved havnens nordside. Havørreder og laks trækker op i åen, der snor sig igennem byen, for til sidst at forsvinde ind i Sæby og omegns kuperede og grønne landskab. De 2 laksefisk kan, i heldige øjeblikke, fanges både på vej op- og på vej ud af åen.

Bemærk, at fredningsbæltet kun giver mulighed for at fiske fra sydmolen. Læs mere om det her >> 

En anden grund er den gode stemning, du ofte oplever blandt de mange lystfiskere, der hurtigt finder fælles interesse i fiskeriet. Når det kommer til fiskearter, er det er ikke kun havørreden og laksen, som kigger forbi Sæby Havns sydmole. Makrel, hornfisk, skrubbe, ål, ålekvabbe og fjæsing, er også at finde under vandoverfladen.

Som alle fiskesteder i Nordjylland, er der også i Sæby flest fisk i sommerhalvåret. Det kan dog sagtens lade sig gøre at fange fladfisk, og havørreder i både efterår og forår. Havnen i Sæby er familievenlig og har alle de faciliteter der skal til for, at skabe en afslappende og hyggelig fiskeoplevelse.

Gode fif og ideér

Vi har samlet en oversigt med gode råd, så du selv hurtigt kan gå fra at være begynder lystfisker til måske at blive en af de meget skrappe af slagsen. 

God fornøjelse!

Hornfisk fanget ved stranden

HORNFISK

En spændende og stort set altædende rovfisk, der hugger på alt der bevæger sig, og som ofte findes i hobetal i sommerhalvåret.

Der er  mange metoder, når hornfiskene skal fanges. Blink i stort set alle farver er effektive. Det er en god idé, at kaste ud og derefter spinne ind i en forholdsvis hurtig hastighed. Hornfisk er selv hurtige, og de kan godt lide at jage. Et makrel-forfang kan også bruges, gerne med et blink i enden. En prop og en krog med sild, tobis, reje eller brisling, og så kan selv den mindste i familien være med. Kast ud og vent på, at proppen forsvinder under vandet eller trækkes i.

Fluefiskere kan også sagtens fange hornfisk. Her kan alle fluer benyttes.

Havørred fanget med stang

HAVØRRED

En af de største rovfisk i Frederikshavn Kommune er havørreden.

Den populære såkaldte "sportsfisk", kan fanges helt op til 9 kg. fra Nordjyllands kyster.

Havørreden kan fanges både fra kysten, samt fra flere af de nordjyske havne.

Forår, sommer og efterår er de bedste årstider til fangst af havørred de førnævnte steder.

Flere fangstmetoder gør sig gældende, når denne fisk skal fanges. Blink er effektive. Gerne blink i farver, som svarer til havørredens byttedyr og byttefisk.

Makrel fanget og vist på sten

MAKREL

Makrellen er endnu en rovfisk, og den populære spisefisk er ikke bare stærk og sjov at have på krogen, men er for det meste også forholdsvis nem af fange.

Diverse småfisk såsom sild, tobis og brisling, står på makrellens menukort.

Du kan fange makrel på flere måder. Makrelforfanget med et blink eller et lod i enden, er måske den mest benyttede.

For lystfiskere, som har nok i at fange en makrel ad gangen, kan man bruge et blink alene, en prop, en krog og et brisling- eller sildestykke, som madding.

I dagtimerne er sølvblink og blink med sølv/sort, sølv/blå effektive.

Henunder aften kan man både benytte farver som orange, rød, blå/sort, samt de samme farver som anvendes i dagtimerne. Her må du prøve sig frem, for at finde ud af, hvilke farver der skal til på dagen.

Skrubbe vist på sten

SKRUBBEN

Skrubben er en rovfisk, der jager nær bunden, og det er her du skal fiske efter den. Når du vil fange fladfisk, er der 2 metoder som oftest benyttes. Begge involverer brugen af et fladfiske-forfang med et lod og 2 kroge, men det fiskes med på 2 forskellige måder.

Den første metode er en lidt passiv form for fiskeri. Sæt f.eks. børsteorm, rejer eller sandorm på krogene og kast forfanget ud. Stram linen op, så mærker du lettere, når fiskene hugger. Så er det bare at vente - det kan være en afslappende fiskeform, men der kan også forekomme længere ventid imellem hver fisk.

Ved metode nummer 2 bruges også et forfang. Køb f.eks. et med både perler og et spinnerblad. Sæt et stykke sild, brisling eller tobis på krogen. Kast ud og når forfanget har nået bunden, ruller du ganske langsomt linen ind på hjulet, så forfanget glider stille hen over bunden. Spinnerbladet roterer og giver mere liv til forfanget. Perlerne lokker med deres farver. Fladfiskene trigges af bevægelse, og metoden er oftest yderst effektiv. Med denne metode, kan du gå og "affiske" stranden og finde fiskene selv.