Holder du af aktiv ferie med et strejf af historie?

Så er en tur langs Hærvejen på Vestkysten et oplagt feriemål for dig. Du kan opleve den danske natur og historie på en 500 kilometer lang rute fra Hirtshals i nord til Padborg i syd. Få spændende historiske oplevelser og nyd de mange dejlige naturoplevelser i skov og på strand. Overnat på et af de hyggelige små herberger og shelters undervejs eller besøg de forskellige vandrerhjem og campingpladser.

 

På Vestkysten starter Hærvejen i Hirtshals Centrum på Den Grønne Plads og går herfra op på Stenbjerg, forbi Hirtshals Fyr, hvor du lige kan 'snuppe' de 144 trin op i fyrtårnet for at nyde den storslåede udsigt over havet, havnen og byen. Ruten fører dig også forbi Bunkermuseet Hirtshals 10. Batteri og fortsætter videre mod Tornby Klitplantage, hvor der er mulighed for at overnatte i shelter. På shelterpladsen findes der bålplads med grillrist, brænde samt drikkevand.

Tager du turen forbi Tornby Gl. Købmandsgård, skal du unde dig selv at gå ca. 300 meter mod syd. Her finder du Danmarks nordligste Stendysse. Graven er bygget i bondestenalderen for ca. 4000 år siden. I udkanten af Tornby ligger Tornby Kirke, hvor runeindskriften i koret giver en mulig datering til omkring år 1200.

Fra Tornby går ruten videre langs kysten forbi Kærsgård Strand og Nørlev Strand, som begge er kendt for hvide, brede sandstrande med gode badeforhold. Fra Nørlev til Skallerup og fra Lønstrup via Harrerenden er den gamle stenalderskrænt Lien synlig. Den 30 meter høje skrænt gennemskæres af flere slugter, dannet af regnvand gennem århundreder.

I Lønstrup kan du se Signalmasten, der er et vartegn for byen. Tæt ved Lønstrup kan du se den imponerende vandreklit Rubjerg Knude med det berømte fyr. Tre kilometer syd for Lønstrup, lidt sydvest for Rubjerg Knude, ses ruinerne efter den middelalderlige Rubjerg Gl. Kirke, som oprindeligt er opført i ca. år 1180.

Fra Lønstrup går Hærvejen forbi Nr. Lyngby, oprindeligt et lille fiskersamfund, og nu om dage et meget populært sommerhus område. Fra Nr. Lyngby ind mod landet ligger Børglum Kloster. Det velbevarede og flot restaurerede kloster har en rig historie, og det er bestemt et besøg værd.

Syd for Børglum og ned mod Løkken-Brønderslevvejen kommer Hærvejen forbi Bomhuset. Her betalte folk tidligere for at få lov til at passere over det lange, flade stykke vej mod Vrensted. Turene er udformet, så man kommer forbi de fleste af seværdighederne langs Hærvejen.